RSS

You are here

Булцова и Михајловићева: Значајна улога Србије у Транспортној заједници Западног Балкана

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас у Трсту са европском комесарком за транспорт Виолетом Булц.

Михајловићева и Булцова разговарале су о уговору о транспортној заједници Западног Балкана, који ће касније данас бити потписан, али и свим инфраструктурним пројектима на којима заједно раде Србија и ЕУ.

Једна од тема било је и питање седишта Транспортне заједнице за Западни Балкан, за које је Србија јако заинтересована.

Булцова је након састанка посебно нагласила улогу Србије у формирању Транспортне заједнице и свему што је урадила да би овај документ коначно био потписан.

„Ово је заиста значајан тренутак. Транспортна заједница је формални оквир у којем земље Западног Балкана сада у потпуности могу да се посвете примени заједничких стандарда, законским оквирима, заједничким пројектима и да користе финансијске маханизме ЕУ. Србија је веома добар пример, а први пројекат који ћемо након потписивања овог уговора финансирати за железнички Коридор 10 је управо у Србији“, рекла је Булцова.

Потпредседница Михајловић је захвалила Булцовој, додајући да није сигурна да би данас могло да се говори о потписивању уговора о транспортној заједници, да није било ње.

„За Србију је тај уговор од огромног значаја, јер је то могућност да створимо јединствено транспортно тржиште, да се Србија и све земље западног Балкана развијају“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је навела да је ово за њу и порука ЕУ да им је Западни Балкан важан, али и доказ за балканске земље да могу да раде заједно, да се повезују и отклоне све физичке и нефизичке баријере.

„А циљ свих нас је да подигнемо животни стандард грађана, да имамо инвестиције, да градимо путеве... Данас ћемо, пре свега, разговарати о финансирању изградње "ауто-пута мира" Ниш-Мердаре-Приштина, а то је пут који већ сад има своје јасне обрисе и знамо да ћемо га сигурно градити“, закључила је потпредседница Михајловић.