RSS

You are here

Дамњановићева: Унапредићемо систем електронских дозвола до краја године

Државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић изјавила је данас да ће “револуционарна реформа” спроведена кроз усвајање Закона о планирању и изградњи до краја године још више унапредити систем електронског издавања грађевинских дозвола.


Дамњановићева је, на конференцији уочи 43. међународног сајма грађевинарства у Београду, који ће трајати од 19. до 23. априла, констатовала да је управо ова реформа допринела опоравку грађевинског сектора.

 

"Грађевински сектор у Србији годинама је бележио само пад, посебно од 2008. године, али је доласком ове Владе и усвајањем сета нових закона започео опоравак", изјавила је она.

 

Предлагач Закона о планирању и изградњи било је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на чијем је челу потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, а од кад је тај пропис ступио на снагу, крајем 2014. године, број издатих грађевинских дозвола из месеца у месец обара рекорд.

 

“Увођење електронског система за издавање грађевинских дозвола потпуно је променило слику о грађевинарству. Е-дозволе обезбеђују транспарентност, корупцију своде на најмању могућу меру, а инвеститорима омогућавају да брзо дођу до документације како би свој пројекат што брже реализовали”, објаснила је државна секретарка.


Илуструјући значај ове реформе, она је подсетила да се пре увођења е-дозволе у Србији на издавање дозволе у просеку чекало 264 дана, а данас је то просечно време сведено на пет радних дана.


“Ово је највећи успех у спроведеним реформама који су препознали и многи други, па је Србија на Дуинг бизнис листи Светске банке сврстана међу топ 10 земаља света по спроведеним реформама. На листи која рангира лакоћу пословања за две године смо напредовали 44 места, чему је највише допринело увођење електронских грађевинских дозвола”, објаснила је Дамњановићева.

Према критеријуму издавања грађевинских дозвола, указала је, након увођења електроснког система Србија је напредовала за чак 150 места, односно са неславног, готово последњег 186. места, скочила је на 36. место на Дуинг бизнис листи.

 

“Будући да долазим из министарства које се никада не задовољава постигнутим, у овој години планирамо да надоградимо тај систем. Дали смо простор да систем заживи, ослушнули смо оне који га примењују, а сада поправљамо све што смо уочили да би требало унапредити. До краја године ћемо унапредити систем електронских дозвола”, рекла је Дамњановић.
Циљ Владе и ресорног министарства је, објашњава, да до 2020. године удео грађевинарства у бруто домаћем производу порасте са тренутних око пет одсто на седам одсто.

Дамњановићева истиче да је у Србији у том сектору регистровано око 28.000 привредних субјеката, а запослено је 115.000 људи. Оно чиме није задовољна, додаје, јесте што је просечна плата у сектору само 41.000 динара.

 

“Министарство се труди да створи све услове како би грађевинарство ишло узлазном путањом. Много ме радује кад погледам кроз прозор и видим кран, који је после осам година дошао на Београдски сајам. И то доста говори. Сви заједно ћемо се трудити да заједно идемо даље”, поручила је она.
Државна секретарка је позвала заинтересоване да посете Сајам грађевинарства и Халу 4, у којој Министарство грађевинарства, које је и генерални покровитељ, има свој штанд.