RSS

You are here

Илић: Концесија за бржи развој Аеродрома "Никола Тесла"

Влада Србије и Аеродром „Никола Теслa” објавили су јавни позив заинтересованим компанијама за концесију у трајању од 25 година, што ће омогућити бржи развој аеродрома кроз повећање инвестиција, рекао је данас Зоран Илић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, задужен за ваздушни саобраћај.

 

Илић је рекао да се Влада определила за концесију, будући да су постојећи капацитети аеродрома достигли максимум, те да се од будућег концесионара очекује да уложи неколико стотина милиона евра у развој аеродрома.

 

“Влада се определила за концесију пошто је обим саобраћаја достигао добар ниво за свега неколико година - путника, робе и авио-операција. За неколико година нећемо моћи све то да испратимо, аеродром је дошао до краја својих капацитета”, навео је Илић.

 

Како је објаснио, београдски аеродром је и сада профитабилан, али не може из сопствених прихода да финансира велике инвестиције које су неопходне за будући развој. “Евентуалне мање корекције су и сада могуће, али то није ни близу потребним средствима за будући развој”, рекао је Илић, и додао да ће бити потребна алтернативна писта, као и развој теминалних капацитета за прихват и отпрему путника и робе.

 

Илић је истакао да су “аеродроми добар посао” и да су сви озбиљни оператери увек заинтересовани за јавно-приватна партнерства или концесије, а реч је о глобалним “играчима“ заинтересованим за аеродроме широм света. “Верујемо да ће тако бити и кад је у питању Аеродром „Никола Теслa”", рекао је Илић.

 

"Према проценама консултаната, постојећи капацитети аеродрома су од пет до седам милиона путника годишње, а у наредних 25 година београдски аеродром би уз инвестиције могао да има најмање 17 милиона путника", рекао је он.

 

Аеродром “Никола Тесла” је у 2016. имао 4,9 милиона путника, а Илић подсећа да је у току реконструкција Терминала 1 који ће обезбедити капацитете за додатна два милиона путника.