RSS

You are here

Из руског кредитa 338 милиона долара за пругу Стара Пазова-Нови Сад

Уговор о реконструкцији и изградњи другог колосека пруге Стара Пазова-Нови Сад, вредан 338 милиона долара, биће потписан сутра, а радови ће бити финансирани из руског кредита за модернизацију железнице, најавила је данас потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

 

Деоница од Старе Пазове до Новог Сада дуга 43 километра део је будуће  брзе пруге Београд – Будимпешта, којом ће после модернизације возови саобраћати брзином од 160 километара на час. Радови на овој деоници финансираће из руског кредита, на основу уговора који ће сутра потписати Инфраструктура железнице Србије и Руска железница.

 

Михајловић је гостујући у дневнику РТС подсетила да су прошле године из руског кредита набављени нови дизел-моторни возови и реконструисано више од 120 километара пруга. “Руски кредит потписан је 2008. године, али ниједан долар из тог кредита није искоришћен све до формирања Владе Александра Вучића. Са уговором који се сутра потписује, ми смо практично искористили 80 одсто руског кредита. Најскупљи је кредит који се не користи, а они који су одговорни што није коришћен раније, платили су политичку цену", рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је додала да рок за коришћење руског кредита мора да се продужи и да је важно да не дође до застоја у његовом коришћењу, јер би то значило застој у грађевинским радовима на пругама. "Када је кредит потписан 2008. године, рок је била 2017. година. Логично је да када кренете да кортистите кредит 2013. не стигнете све да завршите 2017. Министарства финансија Русије и Србије мораће да се договоре око продужења, што треба да буде ратификовано и у парламенту”, објаснила је Михајловић и додала да не очекује да око тога буде проблема, јер је тај кредит Србији обезбедио боље пруге и возове.

 

Из руског кредита, са 80 милиона долара, финансира се и обнова дела пруге Београд - Бар, дужине 77 километара, од Ресника до Ваљева. “Радови ће бити завршени на јесен идуће године и то је први пут да се ради велика реконструкција на барској прузи, од кад је изграђена пре 40 година. Тражимо начин да се модернизује и остатак барске пруге кроз Србију, јер та пруга није само одлазак на летовање, већ је стратешки важна пруга за повезивање Србије, Црне Горе, Италије, Албаније и излазак на луке", каже Михајловић.

 

Говорећи о проширењу граничног прелаза Батровци, Михајловићева је рекла да се сутра тамо завршава нови робни терминал и додатна трака за камионе, те да се показало да тај гранични прелаз може бити осветљен, уређен, са новим тракама и додатним паркинг местима.