RSS

You are here

Михајловићева: Без емпатије не можемо да се изборимо са насиљем према женама

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, гостујући у Дневнику РТС-а и говорећи о недавном убиству мајке троје деце испред Центра за социјални рад у Београду, рекла је да без емпатије, без бриге једних о другима, не можемо да се изборимо са насиљем над женама.

„Не желим да говорим о одговорности институција, новом закону који треба да спречи насиље над женама, о томе шта ће радити надлежно министарство, јер све то спада у домен истраге. Оно на шта желим да апелујем и о чему се мало говори јесте емпатија. Чини ми се као да смо на то заборавили, да уопште не бринемо о другима. Мислимо да се насиље дешава неком другом, али свака друга жена трпи неки вид насиља, то се дешава свуда око нас и морамо да обратимо пажњу на људе. Управо желим да укажем на бригу о другима“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла важну улогу медија у томе, али и да су важни и разговори са комшијама, пријатељима и рођацима, како бисмо могли да укажемо и пријавимо сваки вид насиља над женама.

„Насиље над женама није само проблем државе, институција, закона, то је друштвени проблем који нећемо решити ако се сви не укључимо. Морамо да бринемо више о другима ако желимо да наша деца имају сигурнији и здравији живот. Насиље се не догађа неком другом, то се дешава свима“, рекла је Михајловићева.