RSS

You are here

Михајловићева: Циљ је да „Никола Тесла“ буде најбрже растући регионални аеродром

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са председником и директором међународног аеродрома „Инчеон“ у Јужној Кореји, Ил Јоунг Чунгом, о доброј пракси у развоју те ваздушне луке коју би Србија могла да примени и на развој београдског аеродрома „Никола Тесла“.

 

Потпредседница Михајловић рекла је Чунгу да је стратешки циљ Владе Србије да се „Никола Тесла“ у наредним годинама развија, као и да постане најбрже растући и најразвијенији аеродром у региону.

 

Чунг је Михајловићевој објаснио да су улагања у „Инчеон“ званично почела 2001. године, а сада је то аеродром који је више пута проглашаван најбољим на свету, потпуно модеран и аутоматизован, где путнике опслужују и роботи водичи.

 

Он је истакао да је само прошле године главни аеродром у Јужној Кореји остварио 17 одсто већи профит у односу на 2015. годину, а и даље се улаже у проширење капацитета. Тако би, прецизирао је он, до краја године, а у сусрет олимпијским играма у фебруару 2018, требало очекивати и почетак рада нових терминала.

 

Потпредседница Михајловић је честитала Чунгу на успешном развоју аеродрома и истакла да су стална улагања у проширење капацитета и развој највеће ваздушне луке у земљи нешто што се у случају Јужне Кореје показало као добра пракса, а свакако је и стратешки циљ Србије.

 

Зато је Влада Србије, како је подсетила, расписала јавни позив за концесионара, и тај процес је у току. У окробру, каже Михајловићева, истиче рок за достављање обавезујућих понуда, а затим ће стручна комисија одабрати концесионара, од којег се очекује да настави и повећа улагања у развој београдског аеродрома и тиме постигне зацртане циљеве у погледу ове ваздушне луке.