RSS

You are here

Михајловићева: Циљ Србије да до 2020. ниједно дете не погине у саобраћају, што пре усвојити измене Закона о безбедности саобраћаја

Циљ који смо поставили Стратегијом безбедности саобраћаја на путевима је да до 2020. преполовимо број погинулих и да ниједно дете не настрада у саобраћају. Да бисмо то остварили потребно је што пре усвојити измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, који је у надлежности МУП-a Србије, рекла је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Михајловићева је у разговору са Антониом Авенозом, извршним директором Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC) из Брисела, истакла да се на изменама овог закона ради од 2014. и да очекује од МУП-а као предлагача закона да убрза процедуре на усвајању овог акта због веће безбедности свих учесника у саобраћају, али и бржег усвајања подзаконских аката који су у надлежности Министарства саобраћаја.

 

“Да бисмо смањили број погинулих, морамо следити најбољу праксу ЕУ, а она подразумева да транспортни сектор уређује безбедност саобраћаја. Полиција врши контролу учесника у саобраћају, али не уређује саобраћајни систем. Зато је Министарство саобраћаја носилац свих активности у вези са преговарачким поглављем 14 – Транспортна политика”, рекла је Михајловићева, и подсетила да Србија годишње изгуби скоро четири одсто бруто домаћег производа (БДП) због штете од саобраћајних незгода.

 

Авенозо је похвалио досадашње резултате Министарства у области безбедности саобраћаја, међу којима су најважнији доношење Стратегије безбедности саобраћаја на путевима 2015-2020. са Акционим планом, као и израдa предлогa за пооштравање регулативе која се односи на младе возаче.

 

“Требало би да будете поносни на постојање Тела за координацију безбедности у саобраћају, јер то представља добру праксу и у Европској унији. Верујем да Европски савет за безбедност саобраћаја може још ближе да сарађује са Србијом, како бисмо учили једни од других, не само Србија од ЕУ, већ и ЕУ од Србије”, рекао је Авенозо.