RSS

You are here

Михајловићева: Подршка Турске пројекту ауто-пута Београд-Сарајево

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас, у оквиру посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији, два документа чији је циљ унапређење сарадња у области саобраћаја и инфраструктуре и у области урбанизма.

 

Михајловићева је са министром саобраћаја, поморства и комуникација Турске Ахметом Арсланом потписала Писмо о намерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре, којим се Турска и званично укључује у реализацију пројекта ауто-пута Београд-Сарајево.

 

“Потписивање писма о намерама значи да Турска подржава овај пројекат, да ћемо заједно дефинисати наредне кораке и да ћемо моћи брже да кренемо у његову реализацију. Изградњом Коридора 11, деонице од Пожеге до Прељине, дужине 31 километар, који ћемо радити са кинеским партнерима, Србија ће већ завршити део трасе будућег ауто-пута. Након тога нам преостаје још 60 километара ауто-пута од Пожеге до границе, преко Ужица”, каже Михајловићева.

 

Она додаје да су за ту деоницу, чија се вредност процењује на 830 милиона евра, од документације урађени претходна студија оправданости и генерални пројекат, а следећи корак је израда студије изводљивости, а затим и главног пројекта, након чега следе разговори о финансирању радова.

 

Други документ, Споразум о сарадњи у области урбанизма, Михајловићева је потписала са министром заштите животне средине и урбанизма Турске Мехметом, Озхасекијем. “Споразум је значајан као подршка бројним реформама које већ спроводимо, као што су е-катастар и е-простор, припреме новог закона о грађевинским производима и унапређење рада грађевинске инспекције”, каже Михајловићева.

 

Споразумом је предвиђена сарадња две земље у области урбанизма и становања, грађевинске инспекције, грађевинских производа, енергетске ефикасности, регулативе у области извођења радова и унапређења рада катастра. Такође се односи и на сарадњу у области просторног планирања, комуналне инфраструктуре и развоја географског информационог система.

 

Сарадња ће се реализовати кроз организацију обука, посете експерата, размену искустава и припрему пројеката.