RSS

You are here

Михајловићева: После 25 година фирме за одржавање путевa бирају се на тендеру

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је после 25 година расписан тендер за избор извођача на одржавању првих 3.000 километара путева у Србији, чиме је започета реформа путног сектора.

 

Михајловићева је нагласила да Влада Србије улаже око шест милијарди евра у актуелне и нове инфраструктурне пројекте само у путној инфраструктури и да је неопходно да се све саобраћајнице квалитетно одржавају, како би Србија искористила пун потенцијал транзитног коридора и туристичке дестинације.

 

„После 25 година, по први пут је расписан тендер за одржавање 3.000 километара путне мреже, и то по учинку, а до краја године биће расписан и за преосталих 13.000 километара државних путева. Уговори ће бити на три године, уместо на пет како су путари тражили, јасно ће се видети цена одржавања и структура трошкова, а извођачи ће морати да испуне тачно одређене услове, на пример, у погледу броја и врсте механизације”, рекла је Михајловићева на скупу у Клубу посланика, где је данас представљен пројекат “Реформа путног сектора у Републици Србији”.

 

Она је рекла да је циљ новог система одржавања да сви имају корист, и радници и власници предузећа, што није био случај у претходних 25 година, кад су послови додељивани по територијалном принципу, без тендера.

 

“Разговараћемо са Светском банком о томе који су наредни кораци, а циљ је да модернизујемо предузеће “Путеви Србије”, да имамо путарске компаније које генеришу развој и, наравно, квалитетно одржавану инфраструктуру“, рекла је потпредседница Владе, и додала да ће у процес реформисања путног сектора бити укључени и ЈП “Путеви Србије“, предузеће „Коридори Србије“, као и путарске компаније.

 

Михајловићева је рекла да је Србија у рангирању Светског економског форума данас на 115. месту од 138 земаља по квалитету путне инфраструктуре. „Ако смо на листи Светске банке која мери услове пословања могли за две године да напредујемо за готово 50 места, сигурна сам да и на овој листи можемо да направимо бољи резултат”, рекла је она.

 

В. д. директора “Путева Србије“ Зоран Дробњак рекао је да су претходних година путарска предузећа имала многе кризе и многе проблеме и да је потребна комплетна реформа тог сектора. "„Путеви Србије“ су спремни за реформе, то је предвиђено и нашим пословним стратегијама и стратегијама развоја. Путарске фирме позивам да се удружују како би лакше обезбедиле гаранције које се од њих траже за добијање посла”, додао је Дробњак.

 

В. д. директора „Коридора Србије” Зоран Бабић рекао је да је део зајма за изградњу Коридора 10 намењен институционалној подршци, односно реформи путног сектора и да је важно да сви актери буду укључени у тај процес.