RSS

You are here

Михајловићева: Радови на изградњи ауто-пута Сурчин-Обреновац крећу 1. марта

Радови на изградњи ауто-пута Сурчин-Обреновац требало би да почну 1. марта у зони новог моста на Сави, који ће бити део ове деонице, рекла је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

"Имамо спремну пројектну документацију, а завршена је и експропријација у зони моста", рекла је Михајловићева, и напоменула да ће се дозволе за градњу на овој деоници издавати фазно. "Рок за завршетак радова на изградњи ове деонице је новембар 2019. године", додала је потпредседница Владе.

 

Михајловићева је рекла да очекује да радови на деоницама од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, укупне дужине 50,2 километра, које гради кинеска компанија "Шандонг хај спид груп", буду завршене у року, односно у новембру 2017. године. "На тај начин, ове године ћемо имати завршен ауто-пут од Обреновца до Прељине", додала је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је подсетила да је укупна вредност инфраструктурних пројеката са НР Кином 2,45 милијарди долара, од чега је 1,44 милијарде долара вредност пројеката у области саобраћаја.

 

Говорећи о кредиту Руске Федерације за модернизацију железнице, Михајловићева је рекла да су од укупне вредности од 941 милион долара, укључујући и учешће Србије, већ уговорени пројекти у вредности од близу 700 милиона долара.

 

"Око 240 километара биће реконструисано из руског кредита, између осталог и шест деоница на железничком Коридору 10, којима ће се возови кретати брзином од 100, 110 километара на час", рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је најавила да ће радови на деоници Стара Пазова-Нови Сад, која је део брзе пруге Београд-Будимпешта, почети у мају, кад је планиран и нови састанак све три стране учеснице у овом пројекту - Кине, Мађарске и Србије.