RSS

You are here

Михајловићева ромским студентима: Ви сте део будућности нашег друштва

“Не постоји ништа важније за Роме и Ромкиње него да се школују и образују на свом језику. Ви сте важан део нашег друштва и будућности наше земље”, поручила је данас потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић, студентима Високе школе струковних студија за образовање васпитача на ромском језику у Вршцу.

 

Она је, поводом обележавања предстојећег Међународног дана људских права, поручила студентима ромске националности да треба да се школују и буду пример својим сународницима. “Мора више вас да се школује, да буде више школа као што је Висока школа у Вршцу. Једино ако учите и ако сте образовани можете допринети већој инклузији ромске заједнице у друштво”, рекла је потпредседница Владе.

 

Михајловићева, која председава Координационим телом за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, рекла је да је суштина свих мера које Влада спроводи да ромска заједница буде део друштва. “Нема разлике међу нама, ми смо једно. Важно је да заједно радимо и постигнемо помаке”, додала је она.

 

Мишел Сен Ло, директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, рекао је да не можемо говорити о људским правима без поштовања права жена и мањина. “Право на једнакост, слобода без дискриминације, слобода вероисповести и право на образовање део су нашег ДНК. Желим да будете уједињени и поносан сам што Међународни дан људских права обележавам са вама”, рекао је Сен Ло.

 

Тефик Рамадановић, председник Националног савета ромске националне мањине, истакао је да је школа у Вршцу одличан пример добре праксе свеобухватне интеграције Рома. “Само заједничким залагањем можемо постићи циљ, а то је пуна укљученост Рома у друштво. Хвала потпредседници Владе што ради са нама и што је одржала обећање и данас посетила школу”, рекао је Рамадановић.

 

Висока школа струковних студија за образовање васпитача увела је 2006. године наставу на ромском језику.