RSS

You are here

Михајловићева с амбасадором Скатом: Спајање Коридора 10 и Коридора 11 стратешки важно за Србију

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас с амбасадором САД Кајлом Скатом и делегацијом америчке грађевинске компаније “Бехтел” о реализацији пројекта изградње ауто-пута Појате-Прељина, који се популарно назива Моравски коридор.

 

“Моравски коридор је за нас стратешки важан јер ће се тим ауто-путем спојити Коридор 10 и Коридор 11. Драго нам је да о томе можемо да разговарамо са компанијом која има и знање, опрему и искуство на реализацији великих инфраструктурних пројеката широм света”, рекла је Михајловићева.

 

Представници америчке компаније, које је предводио Дејвид Велч, председник “Бехтела” задужен за питања међународне сарадње и односе с владама, у разговору су истакли да је компанија дугорочно посвећена присуству у овом региону и да се надају конкретним резултатима и у Србији.

 

“Заиста смо заинтересовани за овај пројекат и верујемo да он може да напредује”, рекао је Велч, и додао да је и некадашња Југославија била позната по градитељским резултатима.

 

На састанку је речено да је у току израда новог просторног плана за подручје којим ће пролази нови ауто-пут, [to je билo неопходнo због промена на терену услед великих поплава 2014. Према новом плану ће се радити и измена постојеће пројектне документације, а разговори о могућој сарадњи на пројекту наставиће се на техничком нивоу.

 

Ауто-пут Појате-Прељина, дужине око 110 километара, спојиће Коридор 10 и Коридор 11 и повезаће све веће градове и општине у овом делу централне Србије, у којем живи више од 500.000 становника, послује више од 20.000 малих и средњих предузећа и у којем постоји 10 привредних и једна слободна зона.

 

Потпредседница Владе је гостима поклонила ручне радове који презентују српску културну баштину и које су израдиле жене са села, у оквиру заједничке иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.