RSS

You are here

Михајловићева са потпредседником румунске владе о пројекту ауто-пута Панчево-Tемишвар

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и потпредседник Владе Румуније, Јон-Марсел Ћолаку, разговарали су данас о сарадњи две земље у области инфраструктуре и транспорта, укључујући пројекат изградње ауто-пута Панчево-Темишвар.

 

Михајловићева је рекла да је Србија за овај пројекат била заинтересована и раније и да је важно да данас постоји и јасан став са румунске стране да желе да се пројекат реализује и да се направи договор у вези с израдом пројектно-техничке документације.

 

Ћолаку је истакао да овај пројекат има политичку подршку Владе Румуније и да би било добро да се што пре крене са израдом пројектне документације. Он је додао да сарадњa Румуније, Бугарске, Грчке и Србије на ниову лидера земаља даје додатне могућности за заједничке иницијативе и пројекте.

 

Потпредседница Владе Србије нагласила је да постоји много могућности за сарадњу и заједничке пројекте у региону, посебно након што је Београд ове недеље изабран да буде седиште Транзитне заједнице Западног Балкана. ‘’То отвара нове прилике да се још брже повезујемо са регионом и Европском унијом, како изградњом нових путева и пруга, тако и уклањањем нефизичких баријера”, рекла је Михајловићева.

 

С тим у вези, на данашњем састанку, којем је присуствовао и министар за европске фондове Румуније Мариус Ника, разговарано је о споразуму о железничком саобраћају, којим ће се регулисати граничне процедуре, као и о даљој либерализацији у области друмског саобраћаја.

 

Такође је било речи о пројектима у водном саобраћају, међу којима су најважнији пројекат ревитализације бродске преводнице ХЕ "Ђердап 1" на Дунаву и пројекат побољшања навигационе инфраструктуре на каналу Бегеј.