RSS

You are here

Михајловићева: Србија много очекује од самита у Трсту

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће Србија, у оквиру Самита земаља Западног Балкана у Трсту, потписати уговор о транспортној заједници, али ће искористити и прилику за разговоре о регионалном економском тржишту.

Са међународним финансијским организацијама које учествују разговараће се о могућностима за финансирање пројеката у путној и железничкој инфраструктури и обнови клиничких центара у Србији.

„Важно је што је Србија присутна на овом самиту, на ком ћемо потписати уговор о транспортној заједници и тако направити јединствено транспортно тржиште земаља Западног Балкана. За Србију, која се граничи са великим бројем земаља, веома је важно да се повезује. Важно нам је да градимо путеве и модернизујемо пруге, јер то доноси више инвестиција и бољи живот за грађане Србије. Зато смо данас овде“, рекла је Михајловићева у Трсту.

Иницијатива Србије је, каже Михајловићева, да се учини све да се смање нефизичке баријере, а то значи да роба не стоји на граници по неколико сати, што се, како је приметила, често дешавало.

Потпредседница Владе је додала да ће се на самиту разговарати и о регионалном економском тржишту, као и да ће бити формирана регионална привредна комора.

„То је све битно због отварања нових радних места и нових инвестиција“, истиче она.

Потпредседница Владе је рекла да би на самиту требало искористити и присуство међународних финансијских институција, додајући да се стигло до самог краја разговора са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) о финансирању радова на пружном правцу од Ниша до Димитровграда.

„То нису разговори само о електрификацији пруге, него и о ономе о чему се прича десет година, а то је обилазница око Ниша. Финални разговори су у Трсту, а у наредном периоду очекујемо потписивање уговора“, рекла је она.

Михајловићева је навела да је, поред ЕИБ, било разговора и са Светском банком и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), које су заинтересоване за финансирање пројекта изградње „ауто-пута мира“ Ниш- Мердаре-Приштина.

„Разговараћемо о овом важном пројекту, али и о новим пословима, о могућности финансирања регионалних путева и пруга. То већ шест месеци и радимо са Светском банком, очекујемо позитивне резултате тих разговора и на јесен позитивне резултате на борду директора те банке“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је навела и да ће на самиту српска страна потписати са ЕИБ уговор за кредит за обнову и реконструкцију клиничко-болничких центара.

„То је наставак сарадње са ЕИБ кад говоримо о модеризацији, реконструкцији и изградњи клиничких центара у Србији и Београду. Радови на здравственим центрима износе близу сто милиона евра, а министар финансија ће потписати уговор вредан 50 милиона“, рекла је она.

Михајловићева је навела да ЕИБ, Светска банка и ЕБРД одобравају повољне кредите са ниским каматним стопама, што значи да је за пројекте који су њима финансирани добра стопа профитабилности, односно да постоји повраћај инвестиције у планираном року.