RSS

You are here

Михајловићева: Србија политички и економски стабилна, настављени помаци у инфраструктури

Влада Србије у првих 100 дана задржала је континуитет, постоји политичка, економска и финансијска стабилност, а велики посао урађен је у области инфраструктуре, где се завршавају пројекти на које се чекало неколико деценија, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.


“Кад данас погледамо шта је урађено и колико се данас поштују рокови, волела бих да су сви толико урадили на друмском Коридору 10 и Коридору 11, или у железници, где не постоји пројекат који нисмо покренули. Такође, оно што је другачије у односу на неке претходне владе јесте да се данас тачно зна који су пројекти приоритетни, од Ипсилон крака код Суботице, Коридора 11, Коридора 10, до нових пројеката које покрећемо, као што су Ниш-Мердаре-Приштина и Моравски коридор, тј. ауто-пут Појате-Прељина”, рекла је Михајловићева гостујући у емисији РТС-а “Да, можда, не”.

Она је истакла да је у претходне три године више од 160 километара ауто-путева пуштено у саобраћај, да кроз Србију пролази 15 милиона возила више него пре три године, као и да је реконструисано 150 километара пруга.

Говорећи о завршетку Коридора 10, Михајловићева је рекла да је он практично завршен и да је преостало да се заврши само део кроз Грделичку клисуру. “То је у овом тренутку најтеже градилиште у Европи, где на завршетак у великој мери утиче геологија, а нема смисла говорити о кашњењу од неколико месеци кад изградња Коридора 10 касни 30 година”, рекла је Михајловићева.

Она је навела да је вредност пројеката у путевима и железници око 12 милијарди евра, а још шест милијарди је процењена вредност нових пројеката, те да је важно да постоји јака домаћа грађевинска компанија која те пројекте може да реализује. “Због тога смо кренули у разговоре о формирању националне грађевинске компаније или конзорцијума који би могао да наступи на будућим пројектима од стратешког значаја, као што су Моравски коридор или ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина”, рекла је Михајловићева, и подсетила да су домаће компаније данас углавном подизвођачи на великим пројектима јер немају капацитет да буду главни извођачи.

 

Говорећи о резултатима Владе у области економије, Михајловићева је нагласила да је стопа незапослености данас око 11 одсто, што је двоструко мање него пре три године, да је државна каса стабилна и да се смањује јавни дуг. “Такође, много више пажње се посвећује областима као што су дигитализација, образовање или култура, на чему Влада посебно ради”, рекла је Михајловићева.