RSS

You are here

Михајловићева: Све више издатих грађевинских дозвола, циљ да Србија буде међу првих 20 земаља на Дуинг бизнис листи

Србија је у првом кварталу 2017. имала за 120 одсто више издатних електронских грађевинских дозвола него у истом периоду прошле године, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је уочи састанка са представницима програма ''Европски прогрес'', који спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге (УНОПС) и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) о реформи грађевинских дозвола и планске документације, рекла новинарима да се у Србији сваког месеца издаје све више грађевинских дозвола.

 

Како каже, за велике објекте дозволе издаје Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и то у просеку за свега два дана.

 

“Сваког месеца бележи се све већи број издатих грађевинских дозвола, што значи већу вредност грађевинских радова, боље бизнис окружење и све оно што је важно за повећање БДП- а земље”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је циљ да Србија у наредном периоду буде међу првих 20 земљама на листи Дуинг бизнис Светске банке.

 

“Србија је на Дуинг бизнис листи Светске банке напредовала за чак 150 места за две године, или како ми то волимо да кажемо - победили смо 150 држава у издавању грађевинских дозвола”, нагласила је Михајловићева.

 

Она је рекла да ће министарство наставити сарадњу са УНОПС-ом иа НАЛЕД-м јер, како је рекла, захваљујући тој сарадњи више од 30 неразвијених општина у Србији сада брже издаје грађевинске дозволе него што се издају у Београду и Новом Саду и другим градовима.

 

Општинама на југоистоку и југозападу Србије у просеку је потребно свега пет радних дана за издавање грађевинских дозвола, по чему су најуспешнији регион у Србији.

 

Потпредседница УО НАЛЕД-а Драгана Чукић рекла је да су од 1. септембра 2016. до 31. маја ове године НАЛЕД и Европски прогрес у општинама обухваћеним пројектом спровели 28 обука и више од 70 менторинг посета.

 

Брзину решавања захтева унапредили су у последњих девет месеци за чак 37 одсто захваљујући обукама у оквиру пројекта подршке имплементацији система е-дозвола у 34 локалне самоуправе југа Србије, који су спровели НАЛЕД и Европски прогрес, у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, рекла је Чукићева.

 

Такође, како је рекла, други су најуспешнији регион у ефикасности решавања захтева, с обзиром на то да су од 7.000 примљених предмета обрадили чак 93 одсто, што је  побољшање од 13 процената, док су учешће негативно решених захтева смањили са 40 на 16 одсто.

 

“НАЛЕД је као иницијатор увођења е-дозвола и један од креатора електронског система помогао јачању капацитета локалних одељења за урбанизам и постигли смо резултате који значајно унапређују пословни амбијент и атрактивност општина југоистока и југозапада за инвеститоре”, истакла је Чукићева.

 

Директор УНОПС центра у Србији, менаџер програма Европски прогрес Грем Тиндал, рекао је да су средства за реализацију програма обезбедила два велика донатора – ЕУ и Влада Швајцарске, заједно са Владом Србије.

 

Он је истакао да су остварени веома дорби резултати и да је то важна област за реализацију инфраструктурних пројеката, као и да je веома задовољан сарадњом са Владом Србије.