RSS

You are here

Михајловићева женама: Брините о себи, идите на редовне прегледе дојки

„Од рака дојке, као најчешћег малигног тумора у Србији, оболи свака осма жена. Моја порука свим женама је да буду одговорне према себи и свом здрављу и одлазе на редовне здравствене прегледе, јер је рак дојке, уколико се открије на време, излечив у 90 одсто случајева“, поручила је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић. 
 
Она је поводом Националног дана борбе против рака дојке рекла да у Србији сваке године од карцинома дојке умре скоро 1.600 жена, а близу 4.500 њих оболи, по чему је наша држава на другом месту у Европи и то је поражавајућ податак.
 
Михајловићева, која председава Владиним Координационим телом за родну равноправност, подсетила је да је у борби против ове тешке болести веома важна едукација жена, али и ангажовање целог друштва.
 
„У развијеним земљама рак дојке се у 90 одсто случајева открије у раној фази. Зато је потребно да сви заједно – држава, цивилни сектор и медији дамо свој допринос да 1.600 наших суграђанки годишње не изгуби живот у борби са овом болешћу. На данашњи дан важно је да свим женама скренемо пажњу да је неопходно да редовно одлазе на прегледе. Једино на тај начин могу сачувати свој живот“, рекла је Михајловићева.
 
Она је подсетила да нова Национална стратегија за родну равноправност, као и закон који је у припреми, посебну пажњу посвећују здравственој заштити жена и очувању репродуктивног здравља.