RSS

You are here

Михјаловић женама: Немојте да пристајете ни на шта мање од пуне равноправности

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић честитала је данас женама и мушкарцима у Србији Међународни дан жена, наводећи да је то дан када сви заједно треба да се боримо и тражимо већа права за жене.

 

„Моја порука данас је немојте да пристајете ни на шта мање од пуне равноправности жена и мушкараца. Срећан празник.“, изјавила је Михајловић.

 

Она је на скупу поводом Међународног дана жена „Својом снагом мењамо свет“ у Народној скупштини поручила да су права жена у Србији данас су побољшана, али и даље нису једнака оним које имају мушкарци, због чега је неопходно да жене наставе борбу за пуну равноправност.

 

„Не можемо рећи да у реалном животу постоји равноправност жена и мушкараца, не само у Србији, већ и у другим земљама Европе и света. Али смо ту да заједничким снагама, а ту мислим на државне институције, невладин сектор и медије, да заједно направимо корак по корак, ми као држава да створимо амбијент и законодавни оквир да жене могу да раде и да буду видљиве, а сви заједно да рушимо стереотипе који постоје не само у Србјии, већ и у другим државама“, рекла је Михајловић.

 

 

Председница Координационог тела за родну равноправност поручила је женама да буду солидарне и уједињене.

 

„Нема нас толико много да можемо на други начин да се видимо и чујемо осим када смо солидарне и уједињене и радимо на томе да сваки дан направимо нови корак. Све што радимо радимо за будуће генерације жена које ће доћи после нас и које треба да имају већу равноправност него што је ми данас имамо“, истакла је Михајловић.

 

Она је напоменула и да на данашњи дан сви треба да се сете жена које су се бориле за већа права жена пре 100 година, па жене данас имају право гласа, трудничко боловање, а труде се да примају исту плату као и мушкарци.

 

„Ово је дан када треба да се сетимо оних који су се борили за нас, али и дан када треба да се боримо даље да жене буду једнако плаћене, много видљивије у политичком и економском животу, да не трпе породично и партнерско насиље и овде у Скупштини Србије је право место да овакву честитку пожелимо“, рекла је Михајловић. 

 

Михајловић је подсетила да Дан жена не треба да се сведе на то да ли ће нам неко поклонити цвет или нас извести на вечеру, већ да се изборимо да се наш глас чује, јер заслужујемо иста права.