RSS

You are here

Нема ни пљачке ни харача, већ олакшица за пољопривреднике

Поводом текста који је данас објављен у дневном листу “Курир”, под насловом “Велика пљачка сељака: увели харач на свињце и кокошињце”, а у циљу истинитог и непристрасног информисања јавности, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре упозорава на неистините и злонамерне тврдње изнете у овом тексту.

Тврдња да се “на рачун сељака пуни државна каса” представља крајње злонамерно тумачење Закона о озакоњењу објеката, која једино служи обмањивању и застрашивању читалаца штампаног и онлајн издања “Курира”. У стварности не постоји никакав “харач на свињце и кокошињце”, већ само јасна, једноставна и јефтина процедура озакоњења, са посебним олакшицама за грађане који живе на селу и баве се сточарством.

Нико пре владе коју су водили Александар Вучић и СНС није ни покренуо решавање проблема бесправне градње, него су добрим делом одговорни што је број нелегалних објеката нарастао на више од два милиона и што су људи у Србији на грађевинску дозволу чекали годинама, иако данас видимо да она може да се добије и за шест дана.

Закон о озакоњењу објеката донет је како би се једном заувек подвукла црта и како би сви грађани под најповољнијим условима и уз минималну документацију могли да озаконе пре свега куће и станове у којима живе, али и све друге објекте који су деценијама грађени без дозволе.

 

Према бази нелегално изграђених објеката, број бесправно подигнутих економских објеката је 242.964, а помоћних 718.973, што заједно чини готово половину од укупно 2.041.936 нелегалних објеката.

 

За разлику од озакоњења кућа и станова, за сеоска домаћинства предвиђене су и посебне олакшице јер је пољопривреднику омогућено да плати само једну таксу за све своје објекте.

 

Наиме, за све помоћне и економске објекте који се налазе на истој, или на две или више катастарских парцела и припадају истом власнику, плаћа се једна такса од 5.000 динара за озакоњење свих помоћних објеката, уколико се налазе на истој катастарској парцели и припадају истом власнику, уместо по 5.000 динара за сваки од тих објеката посебно.

 

Наглашавамо и да поступак озакоњења предвиђа да је за помоћне и економске објекте потребна минимална техничка документација, што додатно олакшава поступак и смањује трошкове сеоских домаћинстава.

 

Верујемо да је у интересу јавности и читалаца “Курира” да наведене чињенице и подаци буду представљени непристрасно, без произвољног тумачења и манипулисања чињеницама, како и налажу новинарски кодекс и професионална етика.