RSS

You are here

Поледица одао пошту страдалим путницима од НАТО бомби у возу код Грделичке клисуре

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица присуствовао је данас комеморативном скупу поводом годишњице НАТО бомбардовања путничког воза у Грделичкој клисури и том приликом поручио да, иако је Србија окренула нови лист у међународним односима, то не значи да се невиних жртава неће увек достојанствено сећати.


“Тог кобног 12. априла 1999. године НАТО бомбе погодиле су и мост на којем данас стојимо”, подсетио је Поледица.


Да несрећа буде већа, додао је он, преко моста је у том тренутку прелазио путнички воз, који је погођен с два пројектила, док су друга два погодила мост. Тачан број погинулих никада није утврђен. Претпоставља се да их је било више од 50.


“И данас, 18 година после трагедије, окупили смо се да обележимо 12. април и одамо почаст недужним жртвама. Међу жртвама су била и двојица наших колега, железничара, који су погинули услед бомбардовања тог кобног дана – колеге Зоран Јовановић и Петар Младеновић. Окупили смо се данас због свих њих, јер тај дан не можемо и не смемо да се заборавимо, као што га никада неће заборавити ни њихови најмилији. Тај бол ће остати заувек”, рекао је Поледица.


Након полагања венаца, скуп је завршен традиционалним подсећањем – проласком воза 393 преко моста уз непрекидан звук сирене.


Међународни експресни воз број 393, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш-Скопље, 12. априла 1999. године у 11.40 сати НАТО авијација гранатирала је приликом преласка Грделичког моста. Комеморативни скуп поводом годишњице тог немилог догађаја сваке године се одржава крај спомен-обележја на којем је написано „Не треба се бојати људи, већ нељудског у њима“.


НАТО агресија над тадашњом СР Југославијом 1999. године, која је трајала 78 дана, однела је око 2.500 живота, а рањено је и повређено више од 12.500 људи.