RSS

You are here

Снег чисти 2.000 радника и 400 машина, очекује се побољшање крајем седмице  

Снег се чисти редовно широм Србије, на терену је 2.000 радника и око 400 машина, каже помоћник министра за друмски саобраћај у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Саша Стојановић уз апел грађанима да буду стрпљиви.


Стојановић је нагласио да је ситуација на ауто-путевима овог јутра боља него у Београду где се саобраћај доста отежано одвија.


Он је, гостујући у Новом дану на ТВ Н1 рекао да су путари били спремни за сезону, али и додао да се не може очекивати да путеви буду проходни у року од 3-4 сата од кад падне већа количина снега.


Како је упозорио, на свим путним правцима коловоз влажан, да има око пет центиметара снега.


“Нема никаквих посебних проблема на терену. Сви магистрални путеви и правци, аутопутеви, путеви првог и другог реда су проходни. Неке деонице су затворене за теретни саобраћај, а то су правци преко Копаоника, Иришког венца, око Голије и Сјенице”, рекао је он.


Према његовим речима, најтежа ситуација је у околини Врања и Зајечара где јаки удари ветра праве наносе снега на путу и где је више од пола метра снега.
“Апелујемо на стрпљење, нико не седи код куће, људи раде 24 сата”, каже он.


Стојановић је поручио грађанима да не крећу на пут без преке потребе, а да, уколико то ипак ураде, не крећу без зимске опреме. Такође, саветује да је обавезно вожњу и брзину прилагодити условима пута.


Због невремена које је задесило не само Србију него и Европу, и Велика Морава је заледила први пут после 22 године.


Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај каже да је дебљина леда на рекама на којима је забрањена пловидба од три до 15 центиметара, али и да, начелно, очекује побољшање крејем ове недеље.


Како истиче, лед на рекама се још не разбија од Бездана до Казана а Министарство је јуче донело одлуку да активира ледоломац “Гребен” који ће кренути од Ђердапа.
“Није правило да ледоломац излази одмах кад се лед појави”, наводи Ковачевић.


Нема бојазни, сматра он, да ће доћи до поплава кад се лед отопли јер је до леда дошло при ниском водостају.


Када је реч о процени штете због забране пловидбе, наводи да она износи око 60.000 евра дневно према грубој рачуници, јер штета по броду износи око 1.000 евра дневно, а усидрено је око 60 бродова.