RSS

You are here

Србија и Босна и Херцеговина договориле заједничко одржавање 11 мостова

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица изјавио је да је са представницима Босне и Херцеговине договорена заједничка надлежност за одржавање 11 мостова који спајају две државе.

 

Ово је први конкретан договор који је уследио после састанка председника Владе Србије Александра Вучића и председавајућег Савета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића крајем јануара, а ускоро ће бити потписан и споразум између Владе Србије и Савета министара БиХ о одржавању мостова.

 

“На граници између Србије и БиХ налазе се мостови на три граничне реке: Сави, Увцу и Дрини. Договорено је да Србија одржава шест мостова на Дрини, а Босна и Херцеговина пет мостова, од којих два преко Саве и три преко Увца”, рекао је Поледица.

 

У последњих 20 и више година о одржавању мостова није се системски водило рачуна, због чега су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, и министар комуникација и транспорта у Савету министара Босне и Херцеговине, Исмира Јуска, договорили формирање заједничке радне групе за поделу надлежности над одржавањем и реконструкцијом мостова између две земље.

 

"Састанак делегација Србије и БиХ одржан јуче у Београд уследио је само две недеље после посете председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића Београду, када су потпредседница Михајловић и министар Јуско договорили да се формира посебна радна група за ово питање", рекао је Поледица.

 

Такође је усаглашен и текст споразума о изградњи и отварању заједничког граничног прелаза у Братунцу, који ће бити успостављен у оквиру реализације пројекта изградње моста између Љубовије и Братунца.


Заједнички гранични прелаз омогућиће да процедуре на граничном прелазу буду поједностављене, а време задржавања путника и робе максимално скраћено.

 

"Граничне службе обе земље радиће заједно како би се проток робе и људи максимално убрзао", додао је Поледица.