RSS

You are here

Атанацковић: Професионални управници нису обавезни

Предлог закона о становању и одржавању зграда не уводи нове намете станарима док ће професионални управници бити уведени само у зграде у које станари то сами траже, изјавила је данас в.д. помоћника министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић.

 

„На овакав закон који ће коначно увести ред у зграде чекамо већ 25 година. Толико је прошло од последњег закона који се бавио стамбеним зградама“, рекла је Атанацковић на представљању овог закона у Привредној комори Србије (ПКС).

 

Она је истакла да је Предлог закона о становању и одржавању зграда у скупштинској процедури по хитном поступку те да се нада да ће до краја месеца бити усвојен.

 

Атанцковић је изјавила да је рок за формирање регистра свих стамбених зграда у Србији шест месеци од почетка примене Закона који ће ступити на снагу осам дана по објављивања у Службеном гласнику.

 

Након тога, стамбене заједнице имају још три месеца да се ускладе са новим одредбама закона.

 

Такође, закон ће, према речима Атанацковић увести принудну управу тамо где нема слоге станара, а брине и о друштвено угроженим и осетљивим категоријама.

 

 

„Имаћемо и базу података и коначно тачан број стамбених зграда што ће коначно омогућити адекватну стамбену политику. Овај закон се тиче сваког грађанина Републике Србије“, рекла је Атанцковић новинарима у ПКС.

 

Она је објаснила да ће по доношењу закона обавеза локалних самоуправа у Србији бити да пропишу минимум суме која ће се издвајати за одржавање зграда на њиховој територији а у складу са социјалним статусом локалног становништва.

 

Атанацковић је истакла да је одржавање зграда коначно постало јавни интерес.

 

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да у Београду постоји око 5.000 зграда које нико не чисти, не одржава лифтове нити имају скупштине станара.

„То је недопустиво. Сада ће скупштине станара моћи да раде много ефикасније а наше друштво је коначно сазрело за овакав закон“, рекао је Весић.

 

Саветник председника ПКС Бојан Ђурић најавио је да ће комора организовати обуке професионалних управника одакле ће локалне самоуправе моћи да их ангажују у зградама где то буде принудно потребно.

 

„Овај закон решава питање односа према својини“; закључио је Ђурић.