RSS

You are here

Брже санирање мостова и клизишта приоритет за општину Мали Зворник

У Кaбинeту пoтпрeдсeдникa Влaдe прoф. др Зoрaнe Mихajлoвић данас је oдржaн приjeм лoкaлних сaмoупрaвa, нa кoјем су били представници oпштина Мали Зворник и Нова Варош. Главна тема разговора била јe санација клизишта и обнова путне инфраструктуре оштећене у поплавама.

 

Колико је општина Мали Зворник била погођена воденим наносима говори и то да је она једина локална самоуправа у којој је још на снази ванредна ситуација, те да се даље суочава са последицама поплава. Челници општине истакли су да је њихови приоритети санација клизишта на државном путу I Б реда (Љубовија-Мали Зворник) код старог моста и санација моста на Дрини. На територији општине је, такође, потребно изградити и санирати још 11 мањих мостова, 19 већих и више од 1.000 мањих клизишта.

 

Представници Министарства и ЈП „Путеви Србије” рекли су да је рехабилитација пута Љубовија-Мали Зворник у току, да је тендер за санацију окончан 31.10.2014, као и да се ускоро очекује сагласност банке и одабир извођача. Челницима општине сугерисано је да би део санације, у висини од 5,3 милиона евра, могао да се финансира кроз пројекте ИПА Програма прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином, да је предлог прослеђен и да се чека став Босне и Херцеговине. По питању клизишта, представници Министарства поручили су да ће Владина помоћ уследити чим општина достави пројекат санације.

 

Као највећи проблем Нове Вароши представници општине истакли су неизмирене обавезе према извођачу који је средином 2013. године урадило ревитализацију путева и улица у општини, напомињући да је сама локална самоуправа свој део обавеза измирила. Што се тиче асфалтирања једног километра регионалног пута Нова Варош-Сјеница, новац за то обезбедиће ЈП „Путеви Србије”.

 

С обзиром на вишегодишњу ситуацију са нелегално изграђеним објекатима у Специјалном резервату природе Увац, представници општине предложили су да се измене постојеће границе парка и омогући легализација појединих објеката, на шта им је из Министарства речено да о томе одлучује Завод за заштиту природе.