RSS

You are here

Цена не сме бити пресудна у јавним набавкама, потребан је и квалитет

Један од највећих изазова на којем би требало да се ради наредне године када је реч о јавним набавкама јесте питање односа понуде са најнижом ценом и квалитета услуге, поручила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

“У великом броју случајева испоставило да је то што је законска обавеза да се изабере понуда са најнижом ценом заправо проблем, јер квалитет понуде не буде на очекиваном нивоу”, поручила је Михајловић отварајући скуп “Нове тенденције у јавним набавкама у Србији”.

 

На скупу је оцењено да је нови Закон о јавним набавкама повећао ефикасност, економичност и транспарентност поступка јавне набавке, међутим наредних година тај систем мораће још више да се унапреди како би се решили постојећи проблеми.

 

Михајловић је као пример навела изградњу Жежељевог моста у Новом Саду, чији је извођач изабран путем јавне набавке за цену од 40 милиона евра, а добијен је извођач који је, како је рекла, каснио, док се цена кроз анексе уговора повећала на 60 милиона евра.

 

Министарка је истакла да је Закон о јавним набавкама допринео српској привреди, али је додала да ће у 2016. морати још темељније да се поради на том систему.

 

"За мене је позитиван резултат када видим да је од укупног број јавних набавки, без позива закљуцено само пет одсто, док је пре две године то било 28 одсто", рекла је Михајловић.

 

Податак да од укупног броја закључених уговора 43 одсто има само једног понуђача Министарка је оценила као "не сјајан резултат", али је констатовала да је то стање у којем се налазе компаније које често, како је рекла, нису желеле да саме дају понуде због свог финансијског стања.

 

Ми смо их у Министарству саобраћаја окупљали и предлагали да се удруже, рекла је Михајловић, и истакла да толики број уговора са једном понудом представља стање конкурентности српске привреде.

 

"Година 2017. је година у којој се мења закон, још више него што је сада измењен, док ћемо у 2016. да радимо на суштинским изменама", рекла је Михајловић.

 

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Кирби сагласио се са министарком Михајловић да најнижа цена не доноси увек квалитет.

 

Кирби је закључио да није потребно увек купити најскупље, али да цена не сме да буде пресудна уколико се тражи квалитет.

 

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић рекао је да највећи број понуђача у јавним набавкама у Србији ради у отежаним условиам и има проблем с ликвидношћу.

 

"Неопходно је да се удружују, да се размотре услови и критеријуми за њихово учесће на тендерима, али и да се отвори дијалог између наручилаца и понуђача да би се видело где су проблеми и шта је могуће учинити у оквиру закона да би се привукао већи број понуђача", рекао је Јовановић.