RSS

You are here

Да свако дете буде безбедно у саобраћају

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић апеловала је данас поводом почетка школске године на повећану пажњу у саобраћају како би најмлађи били што безбеднији.

 

„Донета  је стратегија за безбедност саобраћаја, али то није довољно - морамо радити међуресорно и активности реализовати на локалном нивоу. Разлог зашто сам данас овде је број саобраћајних несрећа. Желим да покажемо да можемо заједничким радом да постигнемо резултате“, поручила је Михајловић.

 

Говорећи о трошењу средстава за безбедност у саобраћају Михајловић је рекла да новца има али да га треба правилно искористити.

 

„Проблем није у новцу већ у организовању потрошње. Циљ нам је да до 2020. ниједно дете не погине а да се број несрећа смањи за 50 одсто. Сигурна сам да ћемо великом посвећеношћу свих нас постићи резултат“, поручила је Михајловић поводом сутрашњег почетка школске године када су у реону школа деца у саобраћају посебно осетљива категорија.

 

У оквиру пројекта "Безбедан возач" који организује Градска управа за саобраћај и путеве Града Новог Сада Михајловићева је са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем присуствовала пријему првака у Основној школи „Прва војвођанска бригада“ у Новом Саду, где су ученицима подељени уџбеници о владању у саобраћају.

 

Пожелевши ученицима успешан почетак школске године министарка и градоначелник су акценат ставили на важност појачане пажњу, како деце тако и родитеља, у саобраћају на путу од куће до школе.

 

Они су обишли и саобраћајни полигон са симулаторима који ће у току целог дана бити постављен на Тргу слободе, где ће грађани имати прилику да испробају бројне симулаторе као што су "коса раван“, "ражањ“ и "пијане наочаре?, који дочаравају разне непредвиђене и опасне ситуације у саобраћају, као што су превртање аутомобила или вожња под утицајем алкохола.

 

"Свим школарцима желимо срећан полазак у школу. Агенција за безбедност саобраћаја већ шест месеци ради на заједничкој едукацији са локалним самоуправама и циљ јој је приближавање младим возачима и најмлађим учесницима у саобраћају, кроз подучавање које је истовремено и креативно", рекла је Михајловић.

 

Она је нагласила да је "наша обавеза да учинимо све да најмлађи учесници у саобраћају буду безбедни и да их научимо шта је добро за њих" и да су у томе најважнији фактор родитељи.

 

Посета првацима је уприличена поводом почетка школске године како би се послала порука о одговорности учесника у саобраћају,  како родитељима, тако и институцијама система које морају бити укључене у подизање нивоа свести о владању у саобраћају.

 

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Милан Божовић рекао је да Агенција већ дуже време ради на овом пројекту чији је циљ повећање безбедности најмлађих, али и свих других учесника у саобраћају. Он је рекао да је учешће локалне самоуправе у том пројекту изузетно битно, па је тим поводом и организован семинар за локалне самоуправе Јужнобачког округа.