RSS

You are here

Дамњановићева отворила Семинар о одрживом становању и урбаном развоју

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, уз подршку Европске економске комисије Уједињених нација (УНЕЦЕ) и Програма за људска насеља Уједињених нација (УН-ХАБИТАТ), у периоду од 31. јануара до 2. фебруара 2017. године организовало је трећи по реду Семинар о одрживом становању и урбаном развоју, који се реализује у оквиру трогодишњег пројекта „Јачање националних капацитета за одрживо становање и урбани развој за земље у транзицији”, а финансира га Развојни рачун Уједињених нација (United Nations Development Account - UNDA).

 

Овогодишњи семинар под називом „Развој, спровођење и праћење националних акционих планова“ отворили су Александра Дамњановић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Мишел Сен Ло, стални представник УН у Србији, Татјана Кабарева, програмски директор УН-ХАБИТАТ програма у Руској Федерацији, и Регина Канбекова, консултант у Одељењу за становање и управљање земљиштем УНЕЦЕ.

 

Првог дана семинара заседања су била посвећена разматрању концепата и методолошких приступа стратешким документима у области становања, урбаног развоја и управљања земљиштем, као и активностима на припреми, спровођењу и праћењу националних акционих планова. У оквиру овога, представник УН-ХАБИТАТ Реми Ситчипинг и експерти које је ангажовао УН-ХАБИТАТ програм представили су методолошке смернице праћене примерима из неколико европских земаља, док су представници земаља учесница у пројекту (Република Јерменија, Молдавија, Таџикистан и Република Србија) представили тренутни степен развијености и спровођења националних акционих планова.

 

Другог дана семинара први део заседања био је посвећен недавно усвојеном Закону о становању и одржавању зграда. Представљање закона од стране госпође Јованке Атанацковић, в. д. помоћнице министарке задужене за стамбену и архитектонску политику, комуналне делатности и енергетску ефикасност, и њених сарадника, као и излагање госпође Кларе Даниловић испред Сталне конференције градова и општина о улози локалних самоуправа у спровођењу овог закона, иницирало је велико интересовање и конструктивну дискусију о практичним аспектима спровођења закона са представницима локалних самоуправа и другим учесницима скупа. У наставку је господин Ђорђе Милић, в. д. помоћника министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре задужен за просторно планирање и урбанизам, представио просторно-плански оквир Републике Србије са аспекта доношења планираног стратешког документа из области урбаног развоја. Након тога су представници министарства презентовали и Национални извештај Републике Србије за Хабитат III конференцију, као и полазишта за планиране стратешке документе у области урбаног развоја, у складу са Новом урбаном агендом Уједињених нација, као и архитектонске политике.

 

Поред представљања проблематике становања и урбаног развоја у Киргистану и Албанији (која се 2016. године придружила пројекту), трећи дан семинара био је превасходно посвећен даљем унапређењу националних акционих планова у правцу њихове ефикасне и мерљиве реализације.