RSS

You are here

Ђуранова: Објављена база нелегалних објеката, нећемо стати док све не озаконимо

База свих нелегално изграђених објеката на територији Србије од данас је доступна на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а према последњим подацима добијеним након пописа, ових објеката има више од два милиона, изјавила је данас помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Даринка Ђуран.

Ђуранова је поручила грађанима да не губе веру у легализацију, јер ће сваки пописан објекат, унет у базу, сигурно бити предмет озакоњења. Наредни корак је, како је рекла, да Министарство унесе и катастарске парцеле за сваки појединачни објекат.

“Тако ћемо, на неки начин, грађанима пружити сигурност да ће се њихови објекти коначно озаконити и добити реалну тржишну цену", навела је помоћница ресорне министарке, проф. др Зоране Михајловић.

Ђуранова је истакла да је од 16. јануара, од када је кренула акција озакоњења, и након што ефекти Закона о озакоњењу нису били најбољи, Министарство оформило тим који је за 50 дана успео да помогне јединицама локалних самоуправа да попишу чак 1,6 милиона нелегално изграђених објеката.

"Тада смо још рекли да је прва фаза да свим грађанима омогућимо да се попишу њихови нелегални објекти. Друга је ова у којој смо сад - да објавимо базу у којој ће тачно да се виде колико има породичних кућа и станова, те производних, комерцијалних и економских објеката у свакој општини и граду. Сада смо на прагу наредне фазе, а то је доношење решења грађевинских инспектора, што је и услов да један објекат уђе у процес озакоњења", навела је Ђуранова.
Анализа је показала да је међу пописаним објектима готово половина приватних кућа и станова, дакле таквих објеката има око милион.

"Стамбених, породичних објеката које треба озаконити је највише у Крагујевцу, Краљеву, Шапцу, Чачку и Лесковцу. Управо њима ћемо пружити велику помоћ, јер желимо да грађанима који живе у тим објектима омогућимо да се упишу у катастар", рекла је Ђуранова истичући да ће од ове акције управо грађани имати највеће користи.

Грађани ће, како је рекла, коначно добити озакоњене објекте који ће имати тржишну цену и као такви ће бити уписани у лист непокретности.

“То је значајно за власнике објеката, њихове наследнике и потомке, али и за сваку јединицу локалне самоуправе да коначно окончамо својинску трансформацију", навела је помоћница министарке Михајловић.

Према њеним речима, од почетка процеса озакоњења у Србији је донето свега око 30.000 решења о озакоњењу, а сада је тај број више него удвостручен - има више од 86.000 донетих решења.

"По свим раније донетим законима о легализацији донето је укупно 150.000 решења, а само за ових неколико месеци помогли смо да се донесе више од 80.000 решења. То вам говори колико је ово министарство урадило и колико је одлучно да озакоњење коначно заврши, и да реши тај проблем на начин на који није решен 30 година уназад", казала је Ђуранова.

"Прва и друга фаза су готово успешно окончане, а све јединице локалне самоуправе могу већ сутра да нас очекују у одељењима за урбанизам, јер циљ нам је да се овај процес оконча за три године", закључила је Ђуранова.

Ова година је у знаку озакоњења, истиче она, додајући да су рађене пројекције колико држава треба да приходује само од такси која се наплаћује од озакоњења, а од наплаћених такси може да се улаже у развој комуналне инфраструктуре.

"Министарство је увело минималне цене од 5.000 динара за озакоњење стамбеног објекта, али је јако значајно да кажемо да ће се у буџет слити преко 26 милијарди динара по основу уплаћених такси, што су минимални износи”, рекла је она.

У овом тренутку нема прецизних цифара, али оно што знамо је да су до сада уплаћене 1,2 милијарде динара у буџет Србије.

“Овај процес неће стати и то је нешто на чему инсистирамо", поручила је Ђуранова.