RSS

You are here

До 2020. првих 1.578 станова за припаднике снага безбедности, цена 500 евра по квадрату

Станови који ће се градити на основу закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике станова безбедности градиће се у Врању, Краљеву, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду, а цена ових станова биће највише 500 евра по квадрату.

У првој фази реализације пројекта изградње јефтиних станова за припаднике снага безбедности до 2020, чија је вредност процењена на 64,35 милиона евра, биће изграђено укупно 1.578 станова, и то 190 станова у Врању, 188 у Нишу, по 200 у Краљеву и Крагујевцу и по 400 станова у Београду и Новом Саду.

 

Први радови, по спровођењу избора најповољнијег извођача и надзора, очекују се крајем августа, и то у Врању и Нишу. Краљево такође има спремну локација за градњу, док у Београду није било могуће усвојити плански документ истовремено с другим локалним самоуправама због одржавања избора за одборнике градске скупштине.

 

Станови ће се градити у типским стамбеним зградама, а у понуди ће бити гарсоњере, као и станови са једном, две, три и четири собе. Површина ових станова кретаће се од максимална 32 квадрата за гарсоњере, до 92 квадрата за четворособне станове.

 

Изградња станова у складу са законом о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности омогућиће да се реши највећи број нерешених стамбених потреба запослених у службама безбедности који деценијама нису успели да реше своје стамбено питање и представља јавни интерес Србије.

 

Реализација пројекта изградње јефтиних станова позитивно ће утицати и на раст бруто домаћег производа (БДП) у области грађевинарства, на упошљавање домаће грађевинске индустрије, као и на повећање запослености, с обзиром на то да закон дефинише обавезно учешће домаћих фирми.