RSS

You are here

Доста је приче о легализацији, неко мора и да је спроведе

Брзо, лако и јефтино озакоњење кућа и станова у Србији основни је циљ Нацрта закона о озакоњењу објекта који улази у јавну расправу, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

„Једноставно не можемо више само да причамо да је потребна легализација. Мора неко и да је спроведе у дело коначно“, рекла је Михајловић гостујући у јутарњем дневнику РТС-а.

 

Она је рекла да је ово шести покушај легализације нелегалне градње у Србији која је узела размере од  милион и по објеката од којих власници чак половине њих никада нису ни поднели захтев да легализују те објекте и да је ово последња шанса да то учине.

 

„Сада када се понуди могућност да се то уради са два папира и када трошкови за објекте до 100 метара квадратних, каквих је већина, буду 238 пута мањи и износе око 100 евра, нема разлога да то не спроведемо“, поручила је Михајловић.

 

Она је истакла да сви који имају замерке имају могућност и да их изнесу током јавне расправе и тиме допринесу да се дође до најбољег решења. Михајловић је истакла и да ће Нацрт закона за неке бити сигурно неправичан али да је дошло време када се та црта мора подвући, како би се кренуло од нуле и увео ред.

 

„Ако дивљу градњу не сасечемо у корену, не можемо уопште причати о очекивањима да грађевинарство у Србији подигне удео у укупном БДП-у Србије“, рекла је Михајловић и додала да је циљ да ова грана чини око шест одсто бруто друштвеног производа Србије.

 

Михајловић је подсетила да ће закон о озакоњењу ступити на снагу одмах по усвајању у Скупштини, што очекује у октобру.

 

„То значи да до средине следеће године ми већ можемо имати уређено тржиште, о чему су у Србији причале готово све претходне владе док се број нелегалних објеката само увећавао. Сада смо достигли плафон“, закључила је Михајловић.