RSS

You are here

Државе дунавског слива похвалиле резултате Србије у водном саобраћају

Министри саобраћаја држава дунавског слива похвалили су резултате које је Србија остварила у области водног саобраћаја.

 

У Закључцима министара саобраћаја држава дунавског слива о ефикасној рехабилитацији и одржавању инфраструктуре на Дунаву, који су усвојени на маргинама састанка поводом обележавања Дана трансеевропске транспортне мреже који је одржан у Шибенику, 14. маја 2020. године, поздрављају се резултати које је Република Србија постигла на реализацији инфраструктурних пројеката у области водног саобраћаја.

 

У документу се посебно истичу пројекти отклањања шест критичних сектора за пловидбу на Дунаву, радови на реконструкцији бродске преводнице у саставу Хидроенергетског и пловидбеног система “Ђердап 1”, као и имплементација пројекта увођења најмодернијих навигационих бова (AtoNs).

 

Такође, наглашава се успех Републике Србије у ефикасном увођењу у употребу тзв. DAVID образаца, чији је циљ поједностављивање, усклађивање и дигитализација административних процеса прекограничних процедура коришћењем стандардизованих образаца, који ће моћи и електронски да се подносе.

 

Укупна вредност пројеката у водном саобраћају у Србији износи 380 милиона евра.

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак на основу кога је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала поменуте Закључке министара саобраћаја држава дунавског слива о ефикасној рехабилитацији и одржавању инфраструктуре на Дунаву.