RSS

You are here

Ефикасне железнице уз подршку ММФ-а

Реструктурирање Железница Србије, капитални инфраструктурни пројекти, реформа катастра и тренутни статус пројекта рехабилитације путева у Србији теме су  о којима је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Џејмс Руф.
 
„Са ММФ-ом смо кренули у реформе да бисмо добили ефикасне железнице пре свега инвестирањем у инфраструктуру и повећањем ефикасности“, изјавила је Михајловић новинарима по завршетку састанка. 
 
Она је истакла да су реформе овог система након поделе предузећа на добром путу, да је отворено тржиште за карго превоз те да ово предузеће сада послује без субвенција, да је први пут направљен попис имовине железница, те да је следећи корак смањење броја запослених у сва четири предузећа Железница Србије за шта су усвојене систематизације.
 
Михајловић је на састанку истакла и да је плаћање рачуна за струју постало редовније, што се раније замерало Железницама Србије те да ће се нека од заосталих дуговања овог предузећа намирити продајом вишка имовине Железница.
 
Она је информисала делегацију и дај е продаја карата у железници од почетка реформи порасла 15 одсто а да се тражи модел како ће се, у договору са локалним самоуправама, финансирати линије које нису исплативе.
 
„Реформе теку по плану и све што је договорено до сада је и урађено“, рекла је Михајловић. 
 
Мисија ММФ-а интересовала се о процесу пројекта модернизације пруге Београд-Будимпешта за коју је речено да је шанса Србије за извоз робе пругом, али и о плановима за изградњу аутопута Ниш-Мердаре о чему се разговарало и у Лондону на Инвестиционом самиту Западног Балкана почетком недеље.