RSS

You are here

Електронска грађевинска дозвола је мала револуција

 

Издавање прве електронске грађевинске дозволе у Врњачкој бањи је била мала револуција, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

“Није Врњачка Бања једина, јавили су се и други градови и то је после годину дана од доношења Закона о планирању и изградњи велики корак. Да бисмо и даље били у потпуности реформска држава потребно је још пуно малих револуционарних корака не само у области грађевинарства већ и у другим ресорима”, рекла је Михајловић на представљању Сиве књиге НАЛЕД-а у Југословенској кинотеци.

 

Она је додала и да је осим економских реформи за даљи развој земље потребна и политичка стабилност.

 

“Година 2015. је била година стварања повољнијег амбијента за инвестиције без којих нема напретка ни нових радних места”,  рекла је Михајловић и додала да ће Србија у 2016. бити међу првих 30 земаља на Дуинг бизнис листи о условима пословања.

 

“Нећу да будем песимиста као премијер Александар Вучић који је рекао да уочекује да Србије буде међу првих 45 земаља и очекујем да будемо у 2016. међу првих 30, јер је то за Србију сасвим могуће”, рекла је Михајловић.

 

Како је рекла у 2015. Србија је имала најбољи ранг (59. место) у последњих девет година, али да не треба ни тиме да будемо задовољни.

 

Она је нагласила да је Србија прошле године почела да примењује нови Закон о планирању и изградњи и у 2016. да издаје електронске грађевинске дозволе додајући да је сасвим реално да се нађемо међу првих 30 земаља.

 

Михајловић је напоменула да су поједине земље у региону (Македонија) и много боље рангиране на тој листи Светске банке.

 

Михајловић је рекла да је са увођењем електронских грађевинских дозвола постигнут велики успех, али да је то тек почетак и да су следећи кораци за Министарство грађевинарства, саобраћаја И инфраструкре пуна примена усвојених закона о конверзији земљишта, државном премеру и катастру, озакоњењу и других.