RSS

You are here

Голдстин: Раскид уговора с Бугарима добра одлука владе

Регионална директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин поздравила је одлуку Владе Србије да раскине уговор с бугарском "Trace Group Hold plc", извођачем радова на Коридору 10, јер је на тај начин послата порука да ће се новац за Коридор добро користити. 
 
"Држава је позајмила новац од Светске банке да ради на Коридору 10, а сваки долар или евро који позајмите требало би да трошите добро. Грађани морају да виде како је то потрошено, као и коначан крај радова на том путу", рекла је Голдстин у изјави Танјугу. 
 
Она је подвукла да је тој међународној финансијској институцији веома важно да се радови наставе на ефикасан начин, али и да буду транспарентни.
 
"Задовољни смо када се недостатак ефикасности или нерегуларност истакне, као у случају овог уговора, где је влада предузела одговарајуће кораке", рекла је она.
 
Према њеним речима, највећа инвестиција и зајам Србији био је управо за подршку изградње Коридора 10, а било је, подсећа, и ситуација када су набавке саплитале прогрес. 
 
"Сада та инвестиција напредује. Још није готово, али видимо оно што је главно - да  напредује. А то ће бити важан транспортни коридор", истиче Голдстин.
 
Србија је, додаје, једна од водећих земаља Западног Балкана и тај коридор ће помоћи у повезивању региона. 
 
Инвестиција има и већи значај, јер ће, како је казале, повезаност на Балкану довести и до боље повезаности ка Европи.
 
"То је кључно и за евентуално прикључивање Србије ЕУ, што се већ неко време одлаже, али је сада на позитивном путу. Можда Србија неће бити сутра на вратима Уније, али отварање поглавља, које ће се ускоро догодити, говори много позитивног у том смеру.
 
Иначе, бугарска компанија је крајем јуна 2014. добила посао градње обилазнице око Димитровграда на Коридору 10 и тако заменила на тој деоници аустријску Алпину која је банкротирала 2013. године. 
 
"Trace Group Hold plc" је добио рок за градњу од 450 дана, а вредност уговорених радова је износила 2,26 милијарди динара.
 
Због споре изградње обилазнице око Димитровграда, Влада Србије, односно ресорно Министарство грађевинарства, грађевинарства и инфраструктуре, раскинуло је уговор са овом фирмом.
 
Извор: ТАНЈУГ