RSS

You are here

Илић: Лоу кост компаније ће слетати на мање аеродроме

 

Предузеће “Аеродроми Србије” основано је како би се ставили у функцију мањи аеродроми у Србији, изјавио је данас помоћник министра за ваздушни саобраћај у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић.
Он је додао да ће ти аеродроми, уместо главног, пружати услуге пре свега лоу кост компанијама.


"Аеродром Никола Тесла је примарни аеродром и није пракса у свету да главне аеродроме користе лоу кост компаније. Њима није ту место, већ им је место на секундарним аеродромима”, рекао је Илић.


Према његовим речима, у тој класи аеродрома је, рецимо, нишки, а план је да се ускоро, уз “Аеродроме Србије” као оператера, у оперативну функцију стави и “Морава” код Краљева.


“План је да се и на те аеродроме измести део лоу кост саобраћаја”, рекао је Илић.


 Илић истиче да ће аеродром “Морава” добити посебан значај кад буде завршена деоница Коридора 11 код Прељине, јер је у непосредној близини.
Још већи значај, додао је, имаће покретањем и завршетком моравског коридора који би требало да успостави везу од Чачка преко Краљева до Крушевца и даље до аутопута до Коридора 10.


Говорећи о предузећу “Аеродроми Србије” које је формирано на јучерашњој седници владе, он је рекао да ће основни задатак тог предузећа бити бави управљањем, развојем, одржавањем и комерцијализацијом будућих аеродрома који би требало да се укључе у функционалну мрежу “Аеродрома Србије”.


Илић је подсетио да у Србији тренутно има 22 регистрована аеродрома. Међу њима је, како је казао, и неколико оних који имају вештачке подлоге, бетонску или асфалтну, а који припадају Министарству одбране и веома се мало користе.
Такви су, примера ради, аеродром “Сјеница” на Пештеру, Сомборски аеродром и Ковин.


“У комбинацији цивилно војних аеродрома, први задатак ће бити активирање и стављање у функцију будућег цивилно војног аеродрома код Краљева”, подвукао је.