RSS

You are here

Инфраструктурни пројекти и реформски закони воде ка опоравку

 На коридорима у Србији се никада није брже радило као у претходних годину дана, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинасртва, саобраћаја И инфраструзктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

“То знају сви који су овог лета путовали И видели радове”, рекла је Михајловић гостујући у јутарњем програм телевизије Пинк.

 

Она је подсетила да грађевинска сезона траје око 140 дана због чега се кратко време мора надокнадити радом у три смене јер посла има пуно.

 

“Зато позивам домаће компаније да се јаве не позиве И да удружено добијају послове”, поручила је Михајловић.

 

Она је најавила да ће сутра почети изградња деонице Српска кућа-Левосоје, последње неуговорене деонице на Коридору 10 коју ће градити две домаће компаније удружене.

 

Михајловић је рекла да се прошле И ове године у Србији гради десет пута више путева те да је Министарство већ потрошило 60 одсто планираног буџета за овогодишње пројекте који су убрзани да би се надокнадила наслеђена вишегодишња кашњења.

 

Напоре да се путна инфраструктура Србије повеже са европском препознала је И Европска Унија па су тако сви пројекти које је премијер Србије Александар Вучић представио јуче на самиту у Бечу ушли у пројекат евроспке транспортне мреже.

 

“Одлазак премијера у Беч је наставак озбиљног рада у претходних годину дана”, рекла је Михајловић.

 

Прихватање ових пројеката, поручила је, за Србију ће значити упошљавање домаће грађевинске индустријебудући да ће пројектна документација за српских 77 километара путног правца Ниш-Мердаре-Драч бити готовоа средином 2016. Године.

 

“Тиме је Србија показала да је модерна И отворена, сипунили смос ве што се тражило”, рекла је министарка.

 

Михајловић је говорила И о регулативној реформи у домену Министарства истичући да ће предстојећа реформа катастра бити наставак озбиљних напора да се убрзају процедуре.

 

То је започето Законом о планирању и изградњи захваљујући коме је у јуну ове године издато 40 одсто грађевинских дизвола у односу на јун прошле године али и борбом са нелегалним објектима

 

Она је најавила да нови Закон о катастру очекује пред Парламентом у наредних месец дана.

 

“Све то ће нам омогућити бољу позицију на 'Доинг бусинесс' листи Светске банке”, закључила је Михајловић.

 

Упитана да се осврне на јучерашњу посету ММФ-а, она је истакла да је ова Влада смогла снаге за реформ јавних предузећа те да је коначно Железница Србије отпочела овај процес уз инвестициони циклус који следи, пре свега у железничку инфраструктуру која новим возовима мора да омогући развој већих брзина.