RSS

You are here

Инфраструктуром до сарадње земаља региона

Састанак представника земаља региона у Берлину је покушај да се интензивира регионална сарадња, што се најбоље може учинити кроз инфраструктурно повезивање - изјавила је данас потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.


"Овај регион може да постане центар читаве Европе, када говоримо о транзиту, нарочито робе, рекла је Михајловић новинарима у Влади Србије и нагласила да захваљући инфраструктурном повезивању читав регион може да се развије. У Берлину је највише било речи о инфраструктурним пројектима, било да је реч о саобраћајној или енергетској инфраструктури, зато што је то проблем свих држава, али је то и најбољи начин политичког повезивања и сарадње земаља окружења , рекла је Михајловић после састанка са министарком грађевине Републике Српске Сребренком Голић.


Михајловић је указала да се у Берлину разговорало о изградњи пруге Београд-Сарајево, која два пута улази и излази из Републике Српске. О том пројекту ће се тек детаљније разговарати, рекла она и додала да је било речи о инфраструктурном пројекту Ниш-Приштина, и повезивању пруге Београд - Бар са Албанијом уз везивање са Косовом.
Министар је напоменула да су многе ствари још у фази идејног решења, а када се направе договори у Берлину, онда ће уследити потписивање међудржавних споразума између држава региона, и формирање радних група за реализацију тих пројеката.


Сигурна сам да можемо да повећамо превоз путника а нарочито робе, казала је Михајловић и навела да се пругом Београд - Бар данас годишње превози терет од око милион тона годишње, а да тај превоз може да буде повећан на пет милиона тона годишње.

 

Михајловић је одговарајући на новинарско питање о реконструкцији пруге Београд-Бар, која је већ договорена са Русима, објаснила да су додатна финасиска средства за реконструкцију те пруге тражена, како би се повећала брзина возова и повећао превоз терета. Додала је да се модернизација те пруге са партнерима из Русије ради само на једном делу, а да су неопходна додатна средства за комплетну модернизацију те пруге.


Одговарајући на новинарско питање да ли ће српска јавна предузећа моћи да изнесу терет реализације тих великих регионалних пројеката, Михајловић је истакала да су то међудржавни пројекти које ради цела држава, а не пројекти јавних предузећа и нагласила да ће посебна радна група коју ће Влада именовати, надгледати њихову реализацију.
Министарка Голић, је на конференцији за новинаре у влади Србије изразила очекивање да ће се реализовати пројект пруге Београд - Сарајево, али и други слични пројекти, између Србије и Републике Српске, посебно када се има у виду постојање специјалних паралелних веза између Србије и Републике Српске.

 

Извор: ТАНЈУГ