RSS

You are here

Интензивирати сарадњу Србије и Републике Српске на изградњи моста Љубовија-Братунац

Србија и Република Српска ће интезивирати сарадњу на изградњи моста Љубовија-Братунац, заједно са приступним саобраћајницама и граничним прелазом, договорено је данас на састанку потпредседника Владе и министра грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Србије, проф. др Зоране Михајловић са министром просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренком Голић.
 
„Реч је о пројекту o коме се говори скоро четири године и договорили смо се да ћемо, што је пре могуће, закључити међудржавни споразум између Србије и БИХ који ће омогућити његову реализацију, рекла је Михајловић на конференцији за новинаре. Она је прецизирала да је на састанку договорено формирање радних група за тај пројекат, које ће имати орочено време да заврше одређене послове, а Република Српска ће донети и неопходан закључак који се тиче пребацивања надлежности на Србију да обезбеди локацијске дозволе за тај пројекат.
 

“Разговарали смо и о пешачком мосту који спаја Мали Зворник и Зворник, за који је предложено да то буде и пешачки и мост за саобраћај“, додала је Михаловић, која је са министарком Голић разговарала и о последицама поплавама које су недавно погодиле земље региона. 
 
Она је додала да је Републици Српској уступљен и пројекат српских кућа, које је припремило претходно Министартсво грађевинарства, са жељом да они наставе да разрађују ове пројекте. Такође, на састанку је било речи и о сарадњи у области енергетске ефикасности и формирању радних тимова за размену искустава између Србије у Републике Српске на том пољу. 
 
Министарка Голић је напоменула да су у БИХ потребне одређене консултације пре него што се потпишу протоколи о сарадњи, који ће омогућити да почне изградња граничног прелаза и моста Љубовија-Братунац, након чега би Република Српска градила заједнички гранични прелаз за обе земље. Министарка Републике Српске је нагласила да је циљ да се код свих заједничких пројеката ангажује домаћа грађевинска оператива из Србије и Републике Српске.