RSS

You are here

Инвеститори подржали Закон о конверзији

Страни инвеститори у Србији подржавају предлог Закона о конверзији права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем уз накнаду о коме је данас почела јавна расправа у Скупштини Србије.

 

Ово је оцена пословних удружења која окупљају неколико хиљада компанија.

 

Председник Aмеричке привредне коморе (ЕмЧем) Зоран Петровић изjавио jе данас да то удружење подржава предлог овог Закона jер ће таj пропис подстаћи нове инвестициjе у наредном периоду.

 

„Решења нацрта закона коjи jе данас у скупштинскоj расправи су добра и квалитетна“, рекао је Петровић коментаришући предлог закона који је предложило Министарствао грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре а о коме је данас потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић расправљала са посланицима.

 

Oн jе нагласио да се нацрт закона треба посматрати у пакету са Законом о планирању и изградњи, додаjући да оба закона треба да поправе стање коjе данас имамо на пољу грађевинарства и инвестициjа, и да подстакне инвестициjе у наредном периоду.

 

ЕмЧем се, према његовим речима, од старта залаже за конверзиjу без накнаде, али истовремено разуме и ставове власти с тим у вези, тако да jе у диjалогу с Mинистарством за грађевинарство, саобраћаj и инфраструктуру пронађен заjеднички jезик око неколико ствари.

 

„Oно што jе важно за наше чланове jесте да се у предлогу нашао део у вези са бесплатном конверзиjом за онаj део земљишта коjи се налази у употреби, односно на коjем су изграђени обjекти. Tакође jе конверзиjа земљишта коjе се користи за саобраћаjнице, силосе, помоћне обjекте без накнаде, што jе jако добро“, обjаснио jе Петровић.

 

Oн jе истакао да jе оно што jе значаjно за чланове ЕмЧем-а да ће се признати трошкови приликом прибављања права коришћења земљишта, ако се докажу у судском поступку, односно ће се одузети од трошкова конверзиjе.

 

Oд значаjа jе jош и да постоjи могућност да се на процењеjу тржишне вредност земљишта може уложити приговор и да о томе одлучуjе друга инстанца, додао jе он.

 

Према његовим речима квалитетно и добро решење jе и то што ће бити поjедностављен начин дефинисања земљишта за редовну употребу.

 

Исто тако jе битно да инвеститори коjи су у дугорочном закупу земљишта када изграде обjекат могу да ураде конверзиjу права своjине без накнаде и самим тим престаће њихова обавеза да плаћаjу закуп, додао jе Петровић. 

 

Oн jе захвалио Mинистарству грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре на добром диjалогу коjи су имали са представницима тог удружења. 

 

Ресорна министарка Зорана Mихаjловић jе, како jе обjаснио Петровић, са тим удружењем водила отворен диjалог и показала разумевање за ставове коjе су ЕмЧем, Савет страних инвеститора и НAЛEД имали.

 

Од закона о конверзији права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем очекује се да повећа сигурност улагача и одблокира то земљиште за инвестиције, а први ефекти биће видљиви након шест месеци до годину дана, оценила је данас и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.


"Заједно са Законом о планирању и изградњи, нови пропис о конверзији ће увести ред у сектор градње, откључати грађевинско земљиште за инвестиције и надамо се да ће први конкретни ефекти бити осетни у наредних шест до 12 месеци", рекла је Јовановић.


Закон, како је навела, пре свега дозвољава умањење цене за грађевинско земљиште које се налази испод објеката који су на њему изграђени.


Једно од важнијих решења у овом закону је, према њеним речима, и алтернатива коју он нуди између права својине и права закупа у односу на некадашње право коришћења.


"Зато се очекује, да уз једноставну процедуру коју овај поступак сада подразумева, без сувишне папирологије и уз јасно дефинисана средства обезбеђења, овај закон у великој мери повећа сигурност улагања. Такође, очекује се и да помогне у завршетку приватизације, јер ће, према овом новом поступку који је прописан у оквиру закона, инвеститори сада тачно знати шта купују и шта плаћају", рекла је Јовановић.


Закон о конверзији је, као и Закон о планирању и изградњи, према њеној оцени, ефикасно припремљен, транспаретно, уз консултације са свим важним институционалним партнерима и уз уважавање мишљења пословних асоцијација.


"Закони су припремани и уз консултацију са НАЛЕД-ом, који је имао представника у радној групи за припрему оба прописа и то нас одмах уверава да ће министарство једнако ефикасно приступити и примени овог закона, опет уз нашу пуну подршк, зато што је већина наших сугестија већ у самом тексту закона", рекла је Јовановић.

 

Савет страних инвеститора очекује да ће Нацрт закона о конверзији бити усвојен у овом облику, јер ће тако на добитку бити и држава и инвеститори, изјавио је председник Одбора за некретнине и градњу тог савета Небојша Нешовановић.


"У овом моменту има земљишта која леже неискоришћена и на којима се не гради, од чега ни држава ни инвеститори немају ништа. А ако нацрт закона о конверзији права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем буде усвојен, сви су на добитку", рекао је Нешовановић.


Говорећи о члановима 8 и 18 овог закона, он је рекао да ту нема места критици јер су одредбе оба члана усмерене на стимулисање инвеститора да граде, што ће на крају покренути грађевинску индустрију и отворити нова радна места.


Члан 8 како је рекао предвиђа да се накнада неће плаћати за земљиште које је у редовној употреби, што се поклапа и са ставом Савета.


"Конверзијом таквог земљишта се не стичу никаква додатна права, па је наш став да то не треба ни да се плаћа, већ да би требало да се наплати тамо где има преноса права", објашњава Нешовановић.


Члан 18, наводи он, подстиче грађевинску индустрију, јер омогућава да инвеститор узме земљиште у закуп, те плаћа ту накнаду за рентирање али не плаћа порез на имовину.


Кад изгради објекат, наводи он, моћи ће да конвертује право закупа у право својине без накнаде, али ће тада плаћати порез на имовину. "На овај начин држава свакако добија неки вид накнаде, док ће инвеститори бити стимулисани да што пре уђу у градњу да би могли да конвертују", каже он.


Нешовановић је подсетио да је иницијални предлог Савета страних инвеститора од пре три године био да се конверзија не наплаћује ни у једном случају.


"Ипак, били смо свесни да то није могуће и у дијалогу са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, дошли смо до овог решења. Они су испоштовали наше предлоге, и они су обухваћени нацртом", рекао је он и додао да је нацрт "испоштовао захтеве инвеститора и одлуку Уставног суда, али и интересе имаоца права на реституцију".


"На иницијални предлог који је изашао пре неколико месеци тражили смо да буде промењен, наше препоруке су усвојене и можемо у потпуности овај нацрт да подржимо. Надамо се да ће ускоро бити усвојен и у примени", закључио је он.