RSS

You are here

Ким: Реформе у издавању дозвола вредне поштовања

Стални представник ММФ у Србији Даеханг Ким изјавио је данас да је Влада Србије постигла велики успех у реформи система издавања грађевинских дозвола, који је вредан поштовања, и поручио да земље региона треба да следе тај пример.

 

"Када сам дошао 2013. године у Србију тада су српске власти рекле да су две најважније реформе - у области издавања грађевинских дозвола и радног законодавства и то је уједно био и тест за српску владу", рекао је Даеханг на Међународном форуму "Грађевинске дозволе за конкурентнији регион".

 

Он је казао да је тада издавање грађевинских дозвола било јако компликовано, са много процедура што је плашило инвеститоре.

 

Даеханг је упозорио да је сада најважније да се систем издавања грађевинских дозвола, који је уведен изменама Закона о планирању и изградњи, одржи и до краја имплементира.

 

"Српско Министарство грађевинарства веома вредно ради на имплементацији тог закона, са великим духом и то поштујемо", нагласио је стални представник ММФ у Србији.

 

Он је изразио очекивање да ће Србија и у другим областима бити тако успешна у реформама као што је била у области издавања грађевинских дозвола.

 

 

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да је Србија је доста урадила на побољшању система издавања грађевинских дозвола.

 

“Србија је успешно спровела реформе”, рекао је Кирби истакавши да су премијер Србије Александар Вућић и потпредседница владе Зорана Михајловић имали велику улогу у спровођењу реформи.

 

“Без њиховог вођства у овој реформи и доношењу одлука можда бисмо и даље били заглављени у оном систему”, рекао је он.

 

Како је додао, реформе које Србија спроводи привући ће већи број страних инвеститора и олакшаће рад инвеститорима који раде у Србији, а допринеће и отварању већег броја радних места.

 

Ефикасност и транспаретност процеса издавања грађевинских дозвола су, нагласио је Криби, важан елемент пословног окружења.