RSS

You are here

Коначно, родна равноправност стиже у Србију

Влада Србије требало би до краја године да усвоји предлог новог Закона о родној равноправности, најавила је данас председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић додајући да је тај закон прошао јавну расправу.

 

Михајловић, која је представила нову Националну стратегију за родну равноправност 2016-2020. и Акциони  план за спровођење стратегије, рекла је у Привредној комори Србије да послодавци више неће моћи да постављају лична питања женама на разговору за посао.

 

Представљање Стратегије и Акционог плана је почело "Малим дневником" РТС у ПКС када су мали новинари својим прилогом пренели снажну подршку родној равноправности у Србији.

 

"Послодавац више неће имати право да тражи слику када се жена јави на конкурс, као ни да у разговору пита да ли сте удати или нисте, да ли планирате децу и многа друга лична питања која се данас постављају", рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је поручила да мора да се пооштри однос послодаваца према женама како би припаднице лепшег пола биле у правима изједначене са мушкарцима.

 

Михајловић је нагласила да је 2015. била година прекретница у тој области у Србији и истакла да је припремљен законодавни оквир.

 

"Закон ће бити до краја године на седници Владе, а наша је обавеза да након тога, у наредних неколико месеци, припремимо подзаконска акта и један део њих ће се тицати запошљавања", навела је Михајловић.

 

Она је рекла да су жене по Уставу изједначене са мушкарцима, али да сви знамо да то није тако у реалном животу.

 

Михајловић је нагласила да нова Стратегија и Акциони план предвиђају веће економско оснаживање жена и поспешивање њиховог већег укључивања у политички живот и постављање на руководећа места у органима власти на локалном и републичком нивоу.

 

Она је казала да је, такође, циљ да се достигне нулта толеранција на насиље над женама и то већ до краја 2016. године, боља координација правосуђа, социјалних служби, полиције и локалних самоуправа, као и измена Кривичног закона у том смислу и ускоро ће бити уведен национални СОС телефон.

 

"Посебно смо се осврнули у Стратегији на жене које су мање видљиве, а где постоји велика дискриминација - то су Ромкиње, жене на селу и жене са инвалидитетом", казала је Михајловић.

 

Она је додала да ће следеће године бити представљен и Индекс родне равноправности у Србији.

 

Михајловић је нагласила да је и буџет за 2016. родно сензитиван односно да се водило рачуна о потребама жена.

 

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано је истакла да је Србија ове године направила велики напредак у тој области.

 

"Под лидерством Зоране Михајловић у тој области достигли смо да сада више од 50 одсто популације у Србији се чује политички и економски, као и у борби против насиља са којим се жене свакодневно суочавају у друштву", рекла је Солорано.

 

Председник ПКС Марко Чадеж је рекао да ПКС снажно подржава економско оснаживање жена.

 

"Иако су жене данас видљивије него раније, како у политици тако и у пословном свету, заблуда је да су у бизнису изједначене са мушкарцима и да када и добију посао, имају исти третман и исте шансе за напредовање као мушкарци", рекао је Чадеж.

 

У Србији су у 2015. убијене 34 жене.