RSS

You are here

Ковачевић: Средином следеће недеље боља ситуација на рекама

У српском сектору Дунава тренутно делује шест ледоломаца, а очекује се да средином следеће недеље очекује ситуација на српским рекама буде боља, рекао је данас помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре задужен за водни саобраћај, Вељко Ковачевић.

 

"Због ниских температура стварају се нови лед и нове санте. Имамо шест ледоломаца, пробија се коридор код Даљске кривине, а поента је да се пробије чеп како би други ледоломци могли да почну да раде и код Пупиновог моста", истакао је Ковачевић, и додао да ће други пар ледоломаца кренути из Апатина када мађарски ледоломац направи чеп дужине 30-40 метара.

 

Ковачевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су тренутно најкритичнија места Даљска кривина и Грочанска ада.

 

"Температура не утиче повољно на лед. Имамо проблем да не можемо да повежемо неколико дана у плусу, а на местима где се пробије хвата се нови лед, зато је неопходно стално присуство ледоломаца", објашњава Ковачевић.


Он је рекао да су велике санте које плутају, између осталог, производ рада ледоломаца, због чега се пажљиво дефинишу коридори одговарајуће ширине како се не би стварала велика ледена поља, јер ако се откину, ледоломац мора да разбије то па да настави даље.

 

"Ако ледоломац у неком тренутку буде негде зачепљен, као 'Гребен' који је био у чепу, може да дође до проблема, али ми смо тада издали упозорење, 'Гребен' се ослободио, само ледено поље се средило и није било проблема", закључио је Ковачевић.

 

Извор: РТС