RSS

You are here

Лакићевић: Грађевински факултет партнер у унапређењу струке и реализацији великих инфраструктурих пројеката

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоран Лакићевић, рекао је данас да Министарство препознаје Грађевински факултет као кључну институцију за унапређење струке и важног партнера у реализацији инфраструктурних пројеката.

 

“Нови инвестициони циклус у који смо кренули, вредан више од 10 милијарди евра, јесте прилика не само за домаће грађевинске фирме, него и за нашу грађевинску струку, да покаже своју снагу, своје знање, своје искуство, а за студенте да добију прилику да раде и да напредују”, рекао је Лакићевић на свечаности поводом Дана Грађевинског факултета.

 

Честитајући Дан факултета у своје име и у име потпредседнице Владе и ресорне министарке, проф. др Зоране Михајловић, Лакићевић је истакао да је важно да Грађевински факултет буде један од водећих образовних и научних институција у земљи и региону, јер ће управо људи са овог факултета бити они они који ће сутра управљати великим пројектима.

 

“Можемо слободно да кажемо да се последњих деценија никада није више градило и изградило него у претходних неколико година. Укупно око 330 км ауто-пута изграђено је од 2014, завршен је комплетан Коридор 10, до краја године имаћемо 120 км ауто-пута на "Милошу Великом". На железници обновљено је око 500 км пруга у Србији, изграђен нови Жежељев мост, гради се прва брза пруга у региону, пруга Београд-Будимпешта. Такође, држава је створила услове да грађевинарство и грађевинска индустрија, после много година, могу да раде и да се развијају, кроз усвајање реформских закона и успостављање једног од најбољих система за издавање грађевинских дозвола на свету, што је потврђено деветим местом на листи Дуинг бизнис Светске банке”, рекао је Лакићевић.

 

Према његовим речима, у последње две године управо грађевинарство даје највећи допринос привредном расту, а захваљујући великим пројектима које реализујемо данас у Србији заједно са нашим компанијама и инжењерима раде највеће светске компаније из САД, Кине, Русије, Азербејџана, Турске.

“Као некадашњи студент ГФ желим да вам поручим да је важно да наставите да радите на себи и кад изађете са факултета, јер се технологије стално унапређују, и да се не плашите изазова, него да им идете у сусрет. Наше искуство у Министарству је да иза свих великих пројеката стоје људи, који у њих уносе своје знање, жељу, енергију, искуство и зато вас позивам да радимо заједно”, нагласио је Лакићевић.

 

Декан Грађевинског факултета, проф. др Владан Кузмановић, нагласио је да је Грађевински факултет решен да направи савремене студије, примерене потребама 21. века и новим генерацијама студената. “Императив је да студије буду ефикасне, али да сачувамо изврсност и широко академско образовање, по чему је наш факултет надалеко познат. Негујемо академску честитост и трудимо се да сачувамо висок ниво мастер радова и докторских дисертација”, рекао је Кузмановић.

 

Он је додао да су нове технологије условиле динамичан развој грађевинарства и да је факултет за колеге из праксе организовао разноврсне курсеве иновације знања, у складу са потребама привреде. “У наредном периоду, у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Инжењерском комором и Привредном комором Србије укључићемо још већи број колега у курсеве перманентног усавршавања. Само на тај начин сви заједно можемо држати корак са савременим достигнућима“, додао је Кузмановић.