RSS

You are here

Михајловић: Директори Железница, морамо брже и боље

Радна група Владе Србије за управљање процеса реформи „Железница Србије“  усвојила је на данашњој седници извештај консултанта који ће бити оквир за даљи процес реформи.

 

Извештај је план реформе железнице за период 2016-2020. са фокусом на институционалном побољшању и корпоративизацији железница која ће обухватити реструктурирање основних средстава, броја запослених и дугова, оцењено је на седници Радне групе којом је председавала потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

 „Ово је оквир по коме ћемо даље реформисати железнице. Важно је да предузећа почну рационално да функционишу, процес реформи је тежак али га заједно можемо спровести“, поручила је Михајловић и апеловала на директоре Србија воза, Инфраструктуре и предузећа Србија Карго да заједно са синдикатима раде на побољшањима јер, како је истакла, реформе не могу успети без подршке и сагласности запослених у железници.

 

Састанку су присуствовали директори три предузећа у Железници, представници синдиката, Министарства финансија, Министарства привреде, Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, ММФ-а, Светске банке, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке.

 

Она је истакла да је основни циљ да се из године у годину смањују државне субвенције овом сектору, да се рационалузују трошкови и дуговања си да се детаљно направи план инвестиција.

 

„Сви планирани пројекти морају добро да се аргументују“, поручила је Михајловић.

 

Тону Верхејен, шеф канцеларије Светске банке у Србији рекао је да је процес реформи сложен и да је важно прецизно поставити циљеве.

 

„Важна је и транспарентност у свим детаљима шта то Влада субвенционише“, поручио је Верхејен. 

 

Директори три предузећа и синдиката подржали су напоре да се ове реформе спроведу уз напомену да се рационализација броја запослених може спровести пажљиво до 2020. године.