RSS

You are here

Михајловић и Девенпорт: Добро управљање пројектима

Година 2016. ће бити година реализације пројеката. То је година у којој морамо имати резултате да бисмо могли даље да наставимо са пројектима, рекла је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

„Држимо под контролом пројекте, убрзавамо застоје на терену, фокусирани смо“, рекла је Михајловић на састанку са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Девенпортом.

 

Михајловић је Девенпорта информисала о активностима Министарства на пројектима који се реализују уз подршку Европске уније и даљим плановима.

 

Девенпорт је изразио задовољство досадашњим резултатима речима „да види посвећеност сектору пројеката“.

 

„Ослоните се на добро вођену евиденцију и тако покажите инвеститорима да је могуће бити и продуктиван“, поручио је Девенпорт.

 

Михајловић је Девенпорта информисала о статусу Закона о равноправности жена и мушкараца који је повучен из скупштинске процедуре како би се поједине одредбе дорадиле са невладиним организацијама које су имале примедбе. Она је поновила да је Координационо тело за родну равноправност пуно урадило на овом пољу па је Србија постала прва земља ван Европске уније која је увела индекс родне равноправности, али је ово и година када се почело са родно одговорним буџетирањем. Закон ће бити круна напора да се положај жена у друштву изједначи са положајем мушкараца, да они постану равноправни у свим сегментима, поручила је Михајловић.

 

Тема разговора са Девенпортом био је и положај Рома за чију се интеграцију очекује усвајање Стратегије 2016-2020. на Влади Србије коју ће касније пратити и Акциони план. Питањем становања Рома баве се и поједини чланови Закона о становању који је Влада усвојила.

 

Девенпорт је са Михајловић разговарао и о кључним инфраструктурним пројектима попут завршетка изградње Жежељевог моста, пруге Ниш – Бољевац, изградње интермодалног терминала, аутопута Ниш-Мердаре-Приштина, те модернизацији пруге Београд-Будмипешта.