RSS

You are here

Михајловић и Девенпорт: Жене и Роми су приоритет

Питања боље заштите жена, подизања родне равноправности и брже интеграције Рома у све сегменте друштва у Србији биле су кључне теме данашњег састанка потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктурепроф. др Зоране Михајловић  и шефа Делегације Европске уније у Србији Мајкла Девенпорта.


„У припреми је Закон о родној равноправности као и Нацрт закона о Ромима у Србији јер су то две области које су важне за ову Владу и оне морају имати приоритет. Ово је година када смо нарочито родну равниправност коначно гурнули у први план“, рекла је Михајловић на састанку у Влади Србије.


Она је поручила да се припрема и Стратегија родне равноправности али и десетогодишња Стратегија за решавање питања Рома која ће обухватити социјалну интеграцију Рома у друштво, решења за ромске породице које живе у неадекватним условима, питања здравствене заштите и образовања.


Мајкл Девенпорт је подржао ове планове речима да је Европска унија заинтересована да, пре свега, пројекти из области родне равноправности уђу у програм финансирања из ИПА фондова за следећу годину.


Михајловић је Девенпорта информисала о процесу реформисања српских железница, изградњи Жежељевог моста али и пројекту изградње брзе пруге Београд – Будимпешта.