RSS

You are here

Михајловић и Сен-Ло о превенцији насиља у породици и заштити школа од елементарних непогодa

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са директором UNICEF-а, Мишел Сен-Лоом о сарадњи у области сузбијања насиља у породици и унапређењу безбедности деце у школама у случају земљотреса и поплава.

 

Један од приоритета у раду Координационог тела за родну равноправност је смањење насиља у породици, при чему су деца увек жртве тог насиља и зато се против тога боримо, рекла је Михајловић. Она је подсетила да је Координационо тело за родну равноправност урадило Нацрт закона о родној равноправности и акциони план Координационог тела, а у припреми је и нова стратегија у овој области.

 

На састанку је оцењено да је за успех програма који се спроводе у циљу смањења насиља у породици и у школама важна добра координација између различитих ресора -правосуђа, полиције, образовања, здравства, а што је истовремено и један од задатака Координационог тела.

 

Поред подршке експерата UNICEF-a и коришћења њихових истраживања, за Србију би било веома значајно успостављање сарадње са том организацијом у области превенције од последица елементарних непогода, рекла је Михајловић и додала да би као министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре радо подржала такву иницијативу.

 

У случају земљотреса и поплава школе су међу првим јавним објектима који страдају, угрожавајући безбедност деце, рекао је Сен-Ло и додао да се последице непогода могу спречити мапирањем ризичних локација и бољим уређивањем инфраструктуре на тим подручјима.