RSS

You are here

Михајловић: Ми смо партнери са НВО, подржаћемо добре пројекте

Позивам организације цивилног друштва да буду наши партнери у реформама које спроводимо, доношењу закона и да заједно реализујемо пројекте из ресора Министарства, поручила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић на конференцији за новинаре у Влади Србије.
 
“Врата Министарства од првог дана су отворена за дијалог и сарадњу свима који желе да Србија буде уређенија, безбеднија, и да се брже модернизује. Данас можемо да се похвалимо сарадњом на конкретним пројектима које спроводе удружења грађана, а уз подршку Министарства”, рекла је Михајловић.
 
Министарство је потписало уговоре са 25 удружења и других организација цивилног друштва о суфинансирању пројеката у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у 2015. години, чија је укупна вредност 15,8 милиона динара. Више од две трећине пројеката (18) је из области безбедности у саобраћају, а седам је из области грађевинарства.
 
Пројекти покривају различите теме, међу којима су изградња енергетски ефикасних кућа од блата као грађевинског материјала, саобраћајне радионице за младе возаче трактора и комбајна, или претварање напуштених железничких станица и кућа чувара путних прелаза у хостеле, инфо-центре или објекте за изнајмљивање бицикала. 
 
“Посебно је важно да се невладине организације више укључе у процес преговора са ЕУ за поглавља 14-транспортна политика и 21-трансевропске мреже, јер то до сада нису чинили у довољној мери. Верујем да ће пројекти о којима данас говоримо допринети да се боље повежемо и да убудуће више радимо заједно”, поручила је Михајловић.
 
Михајловић је подсетила да је за комуникацију са невладиним организацијама Министарство отворило посебан одељак на свом сајту (www.mgsi.gov.rs) као и мејл адресу civilnodrustvo@mgsi.gov.rs, на које НВО могу да се обрате са питањима, идејама предлозима или да нас информишу о својим активностима.
 
Јавни конкурс за суфинансирање пројеката удружења и других организација цивилног друштва у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у 2015. години трајао је од 18. марта до 8. априла, а коначна листа прихваћених пројеката објављена је 19. јуна на сајту Министарства.
 
Поред потпредседнице Михајловић, новинарима су своје утиске о пројектима изнели и Драгана Којичић, председница “Клуба финих заната“ из Мошорина, Ивица Кузманов, председник “Форума за безбедност саобраћаја“ из Зрењанина и Михаило Пајевић, председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије.