RSS

You are here

Михајловић на Савинцу: Оно што обећамо, то и урадимо

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је заједно са премијером Александром Вучићем пробијању тунела “Савинац”, на деоници Љиг-Прељина, на Коридору 11.

 

Потпредседница Владе Зорана Михајловић честитала је радницима пробијање тунела „Савинац“, истичући да је на том послу радило 110 радника у три смене, седам дана у недељи, а радови су трајали две и по године.‎

 

"На целој деоници од Љига до Прељине радило је 1.075 наших људи и 101 домаћа компанија", додала је Михајловић.

 

Пробијањем десне цеви спојена је цела траса аутопута Љиг-Прељина, у дужини од 40,4 километра и већ је завршено око 35 километара, а званични рок за завршетак аутопута од Љига до Прељине је 25. август 2016.

 

"Ово је Влада која је изградила највише километара аутопутева, а то значи више посла за наше компаније. Р‎азвијамо инфраструктуру јер је то услов да се Србија развија. Оно што обећамо, то и урадимо, то је мото ове Владе" рекла је Михајловић.

 

 

Михајловић се данас, у пратњи новинара, провозала заједно са премијером и амбасадором Азербејџана Елдаром Хасановим тим аутопутем.

 

Главни извођач радова на тој деоници је фирма Азвирт из Азербејџана, вредност радова је 308 милиона евра. 

 

Лева цев тунела Савинац у дужини од 270 метара је пробијена у септембру 2015. године, а радове изводи домаће предузеће Планум. Уговорена вредност тунела Савинац је 9,85 милиона евра.

 

На самој траси налази се велики број објеката - пет тунела (Голубац, Велики Кик, Савинац, Шарани и Брђани), 78 мостовских конструкција и надвожњака укупне површине око 60.000 метара квадратних и 40 регулација водотокова са делимичним измештањем корита река у дужини око 21,5 километара. 

 

На траси је предвиђена изградња две петље: Таково и Прељина, као и три одморишта.

 

Пројектну документацију израдили су Саобраћајни институт ЦИП за део трасе од Такова од Прељине и Институт за путеве за део од Љига до Бољковца и од Бољковца до Такова.