RSS

You are here

Михајловић потписала Споразум о ваздушном саобраћају између Србије и Републике Кореје

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и амбасадор Републике Кореје у Србији, Дохун Ли, потписали су данас Споразум о ваздушном саобраћају између влада две земље који ће омогућити боље повезивање у области авио-саобраћаја.

 

Нови споразум у ваздушном саобраћају, који ће заменити споразум потписан 1990. године, омогућава авио-превозницима да унапреде комерцијалну сарадњу и прошире своју мрежу путем code-share аранжмана. Споразум даје могућност и за успостављање директних летова између Србије и Кореје до три пута недељно. Удаљеност између Београда и Сеула износи око 8.300 километара, те би евентуално увођење директних летова скратило време путовања са постојећих 20 на 11 до 12 сати.

 

Јужна Кореја се због брзог привредног раста сврстава у групу тзв. азијских тигрова, а њен економски успон заснован је пре свега на улагању у образовање, високом проценту академски образованих кадрова и снажној индустрији, са светски познатим компанијама као што су „Samsung”, “LG”, “Hyundai” i “Kia”.

 

Могућности предвиђене за авио-превознике ће омогућити путницима боље везе и већи избор у ваздушном саобраћају између Републике Србије и Републике Кореје, и дати подстицај даљем унапређењу билатералне сарадње, нарочито у области економије, туризма и образовања.

 

Укључујући и данашњи документ, Србија има потписане споразуме о ваздушном саобраћају са 87 држава широм света, од чега са 37 има потписан мултилатерални European Common Aviation Area-ECAA споразум о заједничком европском ваздухопловном подручју.

 

Србија ће са Aеродрома “Никола Тесла” директним летовима током 2016. бити повезана са 68 дестинација до којих саобраћа 29 авиокомпанија. “Ер Србија“ редовно лети на 40 дестинацијa, a од јуна 2016. године биће успостављени и директни летови ка САД, на релацији Београд-Њујорк.